Leden van Gyas schieten met ‘sniper-buks’ duiven dood in het boothuis en pronken daarmee op social media

Op social media gaat een foto rond die voor nogal wat ophef zorgt. Op de plaat staan twee jonge gasten, getooid in trainingspakken van Gyas in het botenhuis van de studentenroeivereniging, die met een grote grijns zes dode duiven vasthouden. Tussen de jongens in staat (vermoedelijk) een luchtdrukbuks met daarop een dik vizier.

Van meerdere kanten krijgen we de foto toegestuurd en alle inzenders spreken hun walging erover uit. “Duiven afschieten in onze stad vinden deze jongens fijn! Zo fijn dat ze het delen met wie het maar wil zien (of niet)”, appt iemand. “En dan is het ook nog broedseizoen. Grote kans dat er nu nestjes zijn in en rond het botenhuis van Gyas met kleine kuikens die een hongerdood sterven omdat ze geen eten meer krijgen van paps en of mams.”

Je mag niet zomaar duiven neerschieten

De verontwaardiging is begrijpelijk. De foto oogt als twee stropers die trots naast de door hun doodgeschoten olifant staan ergens op de savanne in Afrika. Alleen is dit in Stad en gaat het om duiven in plaats van een olifant. Maar leven is leven. En net als de olifant geniet de duif als inheems dier wettelijke bescherming die erop neerkomt dat ze niet zomaar mogen worden afgeschoten. Van alle duifsoorten is alleen de verwilderde rotsduif daarvan uitgesloten.

Nou behoren de duiven die de gasten hebben neergeschoten tot die familie. Maar dat betekent niet dat iedereen zomaar lukraak verwilderde rotsduiven uit de lucht mag schieten, vertelt Anthony Hogeveen, woordvoerder bij de politie. “Dat geldt voor alle dieren”, voegt hij daaraan toe.

Reactie Gyas

In sommige gevallen mogen verwilderde rotsduiven verjaagd worden omdat ze uitgesloten zijn van de wet natuurbescherming (omdat ze met zovelen zijn). Maar dat dient in overleg en met toestemming van de gemeente te gebeuren. En heel belangrijk: dat moet op een humane manier gebeuren. Met een sniperbuks weerloze dieren dood schieten voor de lol is niet humaan.

Bij Gyas lijken ze te zijn geschrokken van de foto, of het uitlekken van de foto. De eerste reactie, na uitleg waarom er wordt gebeld, is “oooooeeeh.” Daarna wordt verwezen naar Bob Langereis van de commissie extern. Maar Bob wil er niks over zeggen. “Ik laat hier niks over los.” Behalve, na enig aandringen: “We hebben het in onderzoek en komen later met een verklaring.”

Gyas is met 1200 leden de grootste studentenroeivereniging van Groningen.

Psst, hier meer afleiding: