Legionella in waterleiding studentencontainers op Suikerunieterrein

Containers header
Foto uit eigen archief

Studenten die in de containers op het Suikerunieterrein wonen moesten eind juli met spoed hun woning een aantal uur verlaten. Reden: er zat legionella in het leidingwater.

Tijdens de hittegolf deze zomer lopen de temperaturen in de containers op tot onmenselijke hoogtes. Niet te doen voor de arme studenten, die wegsmelten in hun huisje. Maar ook funest voor de waterleiding in het complex. Want als H2O te warm wordt, kan legionella ontstaan.

“Er is geen risico geweest”

Dat gebeurde dus in juli daadwerkelijk, bevestigt beheerder Rizoem zojuist. En dat is waarschijnlijk niet de eerste keer. Verschillende bewoners vertellen dat ze op warme dagen ‘om de haverklap’ ad hoc hun woning moeten verlaten omdat de leidingen gespoeld moeten worden.

Het wordt volgens bronnen al tricky als de buitentemperatuur boven de 25 graden kruipt. Niet zo gek, de containers zijn best oud, krakkemikkig, gaar en staan in de volle zon te branden. Dan krijg je dit. Spijtig is daarnaast dat Rizoem in eerste instantie hierover geen vragen wil beantwoorden.

Rizoem speelt buk en cover

Dat is hoogst opmerkelijk. Rizoem werkt in opdracht van de gemeente en de RUG en voert een publieke taak uit. Dat gebeurt ook nog eens met publieke garantstellingen. Maar na weken bellen en vragen is het officiële antwoord: “Na overleg hebben we besloten geen enkele vraag te beantwoorden.”

Gelukkig vindt de gemeente ook dat Rizoem verantwoording moet afleggen over wat ze doen en wat er gaande is. Nadat we beklag doen bij het stadhuis over de gang van zaken, gaat een paar uur later de telefoon over. Robert Kuiper van Rizoem aan de lijn: “Jullie hebben vragen? Stel maar.”

Legionella

Robert bevestigt dat er inderdaad legionella in de leiding zat. Maar er is volgens hem geen risico geweest: “Er zijn verschillende gradaties in legionella en het gezondheidsgevaar. Uit testen blijkt dat het bij ons niet zo ernstig was.” Maar toch wel legionella. daar kun je heel ziek van worden.

Sterker: legionella kan dodelijk zijn. Niet bij gezonde mensen. Maar iemand die al wat onder de leden heeft of wat zwakjes is, kan door legionella de veteranenziekte oplopen. De aandoening – die vergelijkbaar is met een ernstige longontsteking – heeft in 2017 tot 31 doden in Nederland geleid.

De Legionellaramp van 1999

Legionella loop je niet op door vervuild water te drinken. Maar wel door de nevel daarvan in te ademen. Dat gebeurt onder andere bij het douchen. Zo zijn in 1999 bijvoorbeeld 32 mensen overleden nadat ze de vervuilde waterdamp van de fontein op de Floriade hadden ingeademd.

Psst, hier meer afleiding: