#LekkerSpitsMijden – gratis in het weekend en buiten de spits reizen voor Groninger studenten

OV bus 1

Studenten die een week-OV hebben, krijgen de kans deze te veranderen in een weekendkaart. Is dat nieuws? Nee. Het nieuws is, dat studenten door de week dan wel gewoon gratis kunnen reizen in regio Groningen, zolang het buiten de spits is.

Tijdens de spitsuren is het te druk in het Groningse openbaar vervoer. Bussen die overvol zitten, treinen die uitpuilen. Het moet anders en het kan anders. Want waarom pakken studenten niet gewoon de fiets ’s ochtends naar college?

#LekkerSpitsMijden

De actie #LekkerSpitsMijden is vanuit Groningen Bereikbaar, het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz en Arriva. Zie het als een lokaal experiment met het studentenreisproduct, de vroegere OV-studentenkaart.

Het experiment moet bijdragen aan een betere bereikbaarheid van Groningen. De grote onderwijsinstellingen in Stad en studentenbelangenverenigingen als de Groninger Studentenbond, de Hanze Studentenbelangen Vereniging en Lijst STERK staan achter de proef.

Slechts 500 gratisreizenbuitendespits OV-kaart

Nu is het niet zo dat iedereen zomaar zijn OV-kaart kan omruilen naar deze gratisreizenbuitendespits OV-kaart. Nee, slechts vijfhonderd studenten krijgen deze kans. Iedereen die mee wil doen, kan zich tot 18 september hier aanmelden.

De deal is, dat je door de week buiten de spits in de regio Groningen gratis kunt reizen. Aangezien het een weekendkaart is, kun je als student in het weekend dus gewoon gratis door heel Nederland touren.

Als je wel binnen de spitsuren gedurende de week wel met het openbaar vervoer wilt reizen, dan mag het gewoon. Maar dan betaal je wel voor een kaartje. Daar zit dan natuurlijk wel de gebruikelijke korting op van 40% korting op de treinreis en 34% op de busreis.

Foto header door Joram Krol

Ga het gesprek aan ( comments)