Let’s Gro in negen, euh tien foto’s samengevat – video

Voor Stand van Stad, maandelijkse talkshow over wat er in de stad speelt, werden Emelie Vlieger, en ik gevraagd Let’s Gro te beoordelen. Dit aan de hand van negen foto’s; drie toffe momenten, drie kritiekpunten en drie algemene beelden van Let’s Gro.

Let’s Gro is het toekomstfestival voor de stad Groningen. Met meer dan 125 programmaonderdelen in één weekend gestopt en dat allemaal in en rond de binnenstad. Belangrijk kenmerk van Let’s Gro is dat het ‘bottom up’ is. Dat houdt in dat het programma ideeën en initiatieven, die vanuit de bevolking zelf zijn gestart, een plek wil bieden.

Aan de hand van negen foto’s, uitgekozen door Emilie Vlieger (stadsplanner in Utrecht) en negen foto’s, uitgekozen door Willem Groeneveld (Sikkom) wordt het festival tijdens Stand van Stad gerecenceerd. Hieronder de negen foto’s van Willem met uitleg, in de hoop een beeld van Let’s Gro te geven.

Het lekkerste bewaard voor het laatst en dus als eerste de kritiekpunten.

Foto 1 – puntje van kritiek: programma te vol

Let's Gro 6 Stand van Stad

Meiden bladeren door het programma

Ruim 125 programma-onderdelen in één weekend. Kortom je mist meer dan je meemaakt en dat is zonde. Zo had ik graag een bezoek gebracht aan het Cibogaterrein, waar street workout en freerunnen op het programma stonden. Maar daar is het niet van gekomen, want keuzes, prioriteiten en gewoon te veel te doen.

Een betere afstemming, want niet alle programma-onderdelen passen helemaal in de filosofie van het toekomst-/inspiratiefestival, komt het overzicht ten goede. Of misschien Let’s Gro uitsmeren over de hele week, zodat er wat meer ruimte in het overvolle programma ontstaat. Zomaar wat ideeën.

Foto 2 – puntje van kritiek: Jeugdzorg en politie

Lets Gro 7

Open discussie met Jeugdzorg en politie

De intentie van Jeugdzorg en politie is goed. Dat zeker. Ze willen graag kinderen van ongeveer 16 jaar betrekken bij hun organisaties. Want beide organisaties missen de slag op internet.

Zoals oom agent sprak: “Wij zijn te oud, we begrijpen internet niet. Maar op internet gebeurt het wel. We zoeken dus wizkids die ons helpen om internet te bereiken en in kaart te brengen. Net als AH vakkenvullers van 16 jaar aan het werk heeft, willen wij graag gastjes of meisjes van die leeftijd binnenhalen die alles van internet begrijpen.”

Dus de politie wil internetspeurwerk in de handen leggen van 16-jarige. Net als Jeugdzorg diezelfde gastjes aan het werk wil hebben om meer signalen op te pikken. Want ze begrijpen niets van internet, maar beseffen inmiddels wel dat een gedeelte van het leven zich verplaatst naar het abstracte internet en dus moeten kinderen Jeugdzorg helpen in plaats van dat Jeugdzorg kinderen helpt.

Het past misschien wel in het hele ‘bottom up-idee’ van Let’s Gro, maar dit komt toch een beetje vreemd over. Wat het nog vreemder maakt is Jeugdzorg al heel veel signalen binnenkrijgt, getuige ook een aantal zaken waar Sikkom aan werkt. Maar Jeugdzorg doet veel te weinig met de verontrustende signalen die ze nu al krijgen.

Waarom dan nog meer signalen willen binnenhalen, terwijl de stapel signalen nu al de medewerkers boven het hoofd groeit. Ga dan eerst inzetten op het oplossen van de signalen die er al zijn, zou je denken. Geconfronteerd met deze stelling, moet meneer Jeugdzorg ook toegeven dat daar wel een punt inzit, waar ze eigenlijk nog niet over hadden nagedacht.

Foto 3 – puntje van kritiek: nachtdebat

Let'ss Gro 9 - Stand van stad
Het nachtdebat in Paradigm werd groots aangekondigd. Er kwam ook best veel publiek op af, achter de tafel interessante gasten als Chris Garrit (nachtburgemeester), Paul Grimmius (Pand48 en Paradigm) en bijvoorbeeld Merlijn Polman (Subsonic). Als gastvrouw en presentator werd dj Isis ingevlogen vanuit Amsterdam.

Ondanks de juiste namen achter de tafel werd het debat nooit echt een debat. Dat kwam onder andere omdat er geen politieke lading was. Er waren geen duidelijke tegenstellingen. Het debat bleef vooral hangen in wat de partijen afzonderlijk hebben betekend voor Groningen in plaats van dat er een toekomstvisie werd uitgestippeld.

Het was wel een goede eersre aanzet tot hopelijk een wat meer stucturele debatronde over Groningen als dancestad. Ook organisator Chris van der Veen (GroenLinks Groningen) beaamde de kritiek. “Het was prima voor de eerste keer en ik was blij met de opkomst (kleine honderd man), maar ik heb vooral geleerd voor de volgende editie. Dan moet de politiek ook aanschuiven.”

Foto 4 – Let’s Gro algemeen: lokale boeren

Let's Gro 11
Een typisch Let’s Gro-plaatje, die de basis van het festival onderstreept. Hoe gaan we in de toekomst om met voedselvoorziening in de stad. Vliegen we vanaf de hele wereld producten in? Of moeten we lokaal denken en eten maken met ingrediënten van boeren uit het Hoogeland, Oldambt en Westerkwartier? Dat laatste is in ieder geval duurzamer en economisch interessanter voor Stad en Ommeland.

Foto 5 – Let’s Gro algemeen: betrokken wethouders

Let's Gro 8 Stand van Stad

Wethouders van Keulen en van der Schaaf

Ondanks dat Let’s Gro een bottom up-festival is, is de politiek goed vertegenwoordigd. Wethouders Joost van Keulen en Roeland van der Schaaf waren vaste gasten in de Spiegeltent en reageren hier op het pleidooi van nachtburgemeester Chris Garrit voor een fontein op de Grote Markt.

Beide bestuurders zeggen toe dat er vroeg of laat een fontein komt. Er is echter wel één voorwaarde: het moet een bottom up-fontein zijn. En dan niet door het volk gedragen, ontworpen en geïnstalleerd. Maar het water moet omhoog spuiten, dat willen de heren graag.

Foto 6 – Let’s Gro algemeen: mannen met baard

Lets Gro 4 Let's Gro Stand van Stad

Mannen met baard zijn hip, zijn booming en doen mee aan beste baard-wedstrijden. Let’s Gro doet ook aan een beste baardencontest en deze baarden hebben gewonnen. Wat het bijdraagt aan de toekomst van de stad? Geen idee, maar het levert in ieder geval baardige plaatjes op.

Foto 7 – hoogtepunt Let’s Gro: burgemeester Vreeman

Let's Gro 1 Vreeman

Burgemeester Vreeman is als interim inmiddels een jaar in dienst van Stad. Tijdens Let’s Gro blikt hij samen met Cunera van Selm (RTVNoord) terug op zijn tijd in Stad. En dat doet de burgervader goed, met humor en met passie. Hij heeft hier gestudeerd vroeger en heeft zijn liefde voor de stad herontdekt.

Daarnaast staat hij op als echte burgervader als het gaat om de aardbevingen. Hij is ongelooflijk oprecht als hij zijn frustraties en woede richting Den Haag daarover uit. Het zit hem diep, het gaat hem om de veiligheid van Stadjers en Ommelanders. Hij sluit het gesprek af met de woorden: “Ik ben voor meer feest in de stad en harder aanpakken van klootzakken.”

Woorden naar het hart van Sikkom en woorden die haaks staan op de eerste verwachting van Vreeman. Want hij was toch die burgemeester van Tilburg die met veel politiegeweld een trein FC-supporters terugstuurde naar Groningen. Hij is daarover zelfs op de vingers getikt door de Nationale Ombudsman.

De verwachting van velen was dan ook dat er een burgemeester deze kant op zou komen, die aanhanger was van sero tolerance. Groningen zou veranderen in een politiestaat, waar onbeperkte sluitingstijden niet in zouden passen. Waarin een rem zou komen op de vrije geest van de stad. Niets ie minder waar. Juist onder hoede van Vreeman staan de gemeentedeuren naar feestelijke initiatieven wagenwijd open.

Foto 8 – hoogtepunt Let’s Gro: Van Hulleys

Let's Gro 2 van Hulleys
Kennen jullie van Hulleys al? Dat is een initiatief waarin vrouwen die een beetje buiten de samenleving bundelen (bijvoorbeeld door een taalachterstand) een werkbesteding krijgen. En wat voor één! Ze maken van oude overhemden hippe boxershorts. Ook tijdens Let’s Gro. Een opvallende verschijning tussen alle jonge studenten en Stadjers, die toch het beeld van het festival bepalen.

Foto 9 – hoogtepunt Let’s Gro: bit.fall-fontein

Let's Gro 3 fontein bit.fall

Oh wat is dit een toffe fontein: Bit.fall van de Duitse kunstenaar Julius Popp. De fontein stond op de Grote Markt voor het VVV-kantoor en trok, geheel terecht, veel bekijks. In de fontein kwamen woorden naar voren die het meest gebruikt werden op Nederlandse nieuwswebsites. De bedoeling is dat mensen daardoor even stilstaan bij wat er allemaal gebeurt in de wereld.

Foto 10 – hoogtepunt Let’s Gro: presentatie ‘Zwerver’

Let's Gro hoogtepunt
Tot negen tellen is niet zo moeilijk. Toch is het fout gegaan, drie minpuntjes, drie algemene beelden en per abuis vier hoogtepunten. Maar hé, het zijn de hoogtepunten die het doen, zoals dit hoogtepunt: de presentatie van de single ‘Zwerver’ van zanger Ronald Reinders.

Zwerver gaat over Ferdinand. In de jaren 90 een bekende verschijning in de stad. U weet wel, die zwerver die iedereen liet schrikken. Ferdinand is helaas niet meer onder ons en daarom werd, door filmmaker Nolan Kuipers, contact gelegd met Max. Max is dakloos en wilde wel fungeren in de prachtige en indrukwekkende clip. Het resultaat is een mooie videoclip, waarin drie verhalen schuil gaan; die van Ferdinand, van Max en singer/ songwriter Ronald Reinders.

Psst, hier meer afleiding: