Leve de mini-eierbal: lekkerder dan zijn grote broer

mini-eierbal 1

Afgelopen zaterdag werd de ijsbaan op de Grote Markt officieel geopend. Een feestje zoals alle andere openingsfuifjes. De wethouder houdt een praatje. Er is muziek. Er is een stukje show. Er zijn wat bobo’s en andere genodigden. En er zijn mini-eierballen. WAT!

Ja! Mini-eierballen. Geen idee of het al een bestaande vinding is. Wel is bekend dat meerdere culinaire en creatieve Groningers al langer denken aan het fabriceren van de mini-eierbal. Al is het maar voor het idee, of voor de primeur. Maar dat hoeft dus niet meer. De lui van de zuidzijde Grote Markt (organisatie ijsbaan en owners HOEK ) hebben hem al gemaakt. En hoe!

De mini-eierbal

Nadat de ijsbaan is geopend met alle egards vlucht het publiek naar binnen voor warmte. Voor een borrel. En voor een hapje. Want dat is beloofd in de uitnodiging. Dat is ook de reden dat wethouder Van Keulen met liefde de openingsspeech verricht. En het einde van de opening is het moment van de mini-eierbal. Bij binnenkomst wachten schalen vol met snacks op de gasten.

Op het eerste oog lijken het enorme bitterballen. Van Van Dobben of zo. Of huisgemaakt. Ambachtelijk. Lekker wel. Maar na de eerste hap blijkt dat het gaat om mini-eierballen. Speciaal voor deze gelegenheid gemaakt. Heeft alles wat zijn grote broer ook heeft. De krokante buitenkant. De kerrieragoutachtige smurrie en een ei.

Kwartelei

Een heel klein kwartelei, want een kippenei is veel te groot voor deze lekkernij. En lekker is die. Het kwartelei smaakt niet veel anders dan een gewoon ei. Gewoon met eigeel en eiwit. Maar minder sompig. Eigenlijk smaakt alles net zoals bij de echte eierbal, maar dan beter. Heus. Dat komt omdat de mini-eierbal beter behapbaar is.

De grote is vrij log en klef. Bij een beetje hap heb je alleen of korst, of smurrie of ei in je mik. Dat gebeurt bij de mini-eierbal niet. Elke hap is raak. Is de perfecte combinatie van kerrie, ragout, korst en ei. En in twee of drie bijten is de bal weg. Niet klef. Niet te groot. Niet te smeuïg. Gewoonweg perfect. Eigenlijk fijner dan zijn grote broer.

Oh ja, de ijsbaan is dus ook open. Maar het meest heugelijke moment van de hele middag is toch de mini-eierbal. De lekkernij staat overigens sinds nu op de borrelkaart van de Drie.

Psst, hier meer afleiding: