Lidl en Albert Heijn verkopen straks alleen nog kip met Beter Leven-keurmerk

Eerder deze maand gaf Albert Heijn al aan straks alleen nog kip met het Beter Leven-keurmerk te verkopen en inmiddels is duidelijk dat Lidl volgt. Het Nederlandse keurmerk is in 2007 in het leven geroepen door de Dierenbescherming.

Vlees, kip en eieren met het keurmerk krijgen een score. Afhankelijk van hoe goed het leven van de dieren was voordat ze in de verpakking belandden, is dat een sticker met één, twee of drie sterren. Producten zonder keurmerk zijn afkomstig van dieren die óf te weinig leefruimte hadden, óf waarvan het niet bekend is hoe goed of slecht ze behandeld werden tijdens hun leven. Zowel Lidl als Albert Heijn hebben op dit moment nog kip zonder het Beter Leven-keurmerk in de schappen liggen. Vanaf 2023 is dat anders.

Miljoenen kippen

En dat is een goede zaak, vindt Stichting Wakker Dier. Zij stellen dat de meeste kip in de Nederlandse supermarkten op dit moment geen keurmerk voor dierenwelzijn heeft. Vice-voorzitter Anne Hilhorst: “De kippen komen nooit buiten behalve op weg naar de slacht.”

De beleidsverandering van de Ap en Lidl wordt door de stichting dan ook gezien als een grote stap in de goede richting. “Dit gaat elk jaar om miljoenen kippen. Die meer ruimte krijgen en eindelijk naar buiten mogen”, aldus Anne Hilhorst. “Fantastisch dat Lidl deze stap zet!”

Psst, hier meer afleiding: