Documentaire ‘Little Fire’ – gepeste Groninger krijgt een stoere bikerbuddy

Wat een buddy inhoudt, dat weet de 11-jarige Noëll Schulte uit Klazienaveen maar al te goed. “Een beste vriend’’, zegt hij in de documentaire Little Fire tegen zijn bikerbuddy Gerrit. De film gaat vanavond in Amsterdam in première op het filmfestival Cinekid.

Een echte vriend is wat Noëll maar al te goed kan gebruiken. Hij heeft het vanwege zijn autisme moeilijk met leeftijdsgenootjes. Voor hen is hij anders. Omdat ‘ie te hard praat, of door mensen heen praat, soms een gil van vreugde slaakt. Vermoedt hij. Noëll is bang uitgelachen te worden. Hij wordt gepest. “Ik probeer gewoon bij iedereen geliefd te zijn.”

Trike

Gerrit is van CS Riders, stoere motorrijders en trikers die zich inzetten voor kinderen die het niet altijd even makkelijk hebben. Ze gaan samen op pad, naar bestemmingen die er niet toe doen. Het gaat om de trip.

Achter op de motor voelt Noëll zich vrij. Gerrit leert Noëll vooral zichzelf te zijn. Hij haalt hem over om ondanks zijn angst toch die roofvogel vast te houden, om toch zijn wandelstok uit het water te halen. Noëlls zelfvertrouwen groeit met de filmminuut, maar dreigt op het eind toch weer een fikse deuk op te lopen als hij een spreekbeurt moet houden.

Bikerbuddy Gerrit

Die loopt zacht gezegd niet lekker, totdat ineens Gerrit opduikt op zijn trike, het onderwerp van zijn spreekbeurt. De klas rent enthousiast naar buiten. Noëll springt als altijd achterop. Des te verder van school, des te meer Noëll lijkt te genieten.

Zeven opnamedagen zijn er afgelopen zomer geweest. “Op de laatste dag was iedereen een beetje verdrietig, juist omdat er zo’n klik was. Laatst kreeg ik nog een fotootje van Noëll en Gerrit, die samen op pad waren. Zo leuk”, zegt regisseuse Nicky Maas (28) uit Amsterdam .De film komt vanavond op tv.

Originele tekst door Gerton Albers DvhN

 

Ga het gesprek aan ( comments)