Loop als een pinguïn en voorkom dat je uitglijdt

ijzel pinguin

Lopen gaat deze dagen letterlijk met vallen en opstaan door alle gladheid en zo. Even niet opletten en je gaat op je plaat. Maar met deze looptips allicht niet meer.

De Universiteitskrant Groningen plaatst zojuist dit handige plaatje op Facebook met tips hoe je moet lopen op ijs. Daar hebben mensen niet heel ervaring mee, onze evolutie is er in ieder geval niet op gebaseerd.

Leren van de pinguïn

De ontwikkeling van pinguïns daarentegen valt of staat bij het lopen op ijs. En ze staan, net zoals mensen, rechtop en ze wandelen op twee poten. Veel gelijkenissen dus, maar ook een duidelijk verschil: pinguïns lopen een beetje voorovergebogen, waar de mens geneigd is om een beetje achterover te leunen.

Een belangrijk verschil. Want het zwaartepunt van het gewicht verplaats je door je loophouding aan te passen. Met onze normale loop zit dat zwaartepunt in het midden, verspreid over beide benen. Als je zo op het ijs loopt, in de hoek volgens het plaatje, dan heb je grote kans onderuit te gaan. Want de houding, de druk van het gewicht en de hoek waarin dat op het oppervlakte terecht komt, is niet geschikt voor gladde ondergronden.

Pinguïns leunen wat meer voorover tijdens het wandelen. Resultaat is dat het gewicht in een rechte lijn doorloopt naar de voet waarmee je stapt. De hoek van het gewicht verandert zeg maar, waardoor de houding op ijs een stuk stabieler wordt. Met als gevolg dat je minder snel uitglijdt.

Update!

Zojuist zelf geprobeerd op een van de gladste stukjes Groningen. De stoep die je ziet op onderstaande foto. En warempel: het werkt! Het is natuurlijk niet zo dat ijs ineens stroef wordt. Dat zou ook onnatuurlijk zijn. Maar het is wel zo dat je een stuk stabieler staat. Het oogt alleen een beetje raar. Maar boeien! Do the pinguïn-walk!

Groningen winter ijzel

Psst, hier meer afleiding: