Loop de 4 Mijl perfect: start rustig en spaar energie voor Alpe d’Herestraat

Er gaan komende zondag weer heel veel mensen kapot in de Herestraat en op de Vismarkt. Die worstelen zich half kotsend met hun laatste naar de finishlijn van de 4 Mijl.

Om die schaamte te voorkomen hebben we een data-analyse gemaakt van 18.000 deelnemers aan eerdere edities van de 4 Mijl. Uitkomst: begin de race rustig en versnel pas richting het einde. Lopers die dat doen finishen gemiddeld een minuut sneller dan lui die als een malle van start gaan.

4 Mijl en Col du Herestraat

Dat komt omdat aan het einde van het parcours een aantal lastige kuitenbijtertjes zitten: het Herewegviaduct over het spoor en de uitloper van de Hondsrug die van de Hereweg een soort Alpe d’Huez maakt. Wie in de eerste mijlen veel geeft, gaat de laatste 600 meter in de Herestraat kapot.

Het hoogteverschil is dan ook maar liefst 2,7 meter bergop, dat is een behoorlijke klim. En daar dient rekening mee te worden gehouden. En dat kan alleen maar door de eerste mijlen wat te sparen. Want de race vlak uitstippelen heeft ook geen zin, blijkt uit de data-analyse.

Vlak lopen loont niet

Deelnemers die de eerste en tweede helft van de race ongeveer in hetzelfde tempo afleggen scoren namelijk gemiddeld de slechtste eindtijd, true story. Vlak lopen kost weliswaar het minste energie, maar dan moet de loper wel goed het vak verstaan, anders is de Hondsrug keihard killing.

Artikel staat in ietwat andere woorden ook op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: