LSVb en PvdA willen Huisjesmelkersboete: duizenden euro’s boete bij te hoge huur

Groningen skyline Europapark Kop van Oost

Op dit moment is het niet strafbaar voor een verhuurder om te veel huur te vragen voor bijvoorbeeld een studentenkamer. Maar als het aan de PvdA en Studentenvakbond ligt, komt daar snel verandering in. Ze willen een zogenaamde ‘Huisjesmelkersboete’ in het leven roepen.

De roep om een wetswijziging waarmee het vragen van te hoge huren strafbaar wordt, komt voort uit de woningnood. Die leidt tot krapte op de markt, waardoor verhuurders niet zelden te hoge huren vragen.

Vorig jaar presenteerde de Landelijke Studentenvakbond al een onderzoek naar de hoge kamerprijzen. Hun conclusie: op basis van het puntensysteem in de gereguleerde huursector, betaalt de gemiddelde student in Nederland maandelijks zo’n 100 euro teveel voor z’n woning. En dat wordt alleen maar erger als er niet wordt ingegrepen, stelt de Partij van de Arbeid nu.

Huisjesmelkersboete

Daarom willen ze met steun van de LSVb een Huisjesmelkersboete in het leven roepen. Via een wetswijziging moet het vragen van te hoge huur dan een economisch delict worden. Dat klinkt zwaar, niet? Nou, dat is het ook. Mocht de wet worden aangenomen, dan kunnen overtreders een boete opgelegd krijgen van maximaal 21.750 euro.

Henk Nijboer van de PvdA: “Huisjesmelkers die misbruik maken van de woningnood door torenhoge huren te vragen, moeten hard worden aangepakt. Alleen een boete maakt een eind aan dit soort praktijken.”

Volgende week wordt er al in de Tweede Kamer gesproken over het voorstel. Op dezelfde dag wordt er dan over gestemd.

Psst, hier meer afleiding: