Lucht boven Grunn (en de rest van Nl) 20 tot 60 procent schoner

De maatregels tegen corona hebben als bijvangst dat er minder vervuilende stoffen worden uitgestoten. Dat merk je tijdens de wandeling in de natuur, maar dat blijkt ook uit de KNMI-analyse van satellietmetingen. De hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht is met twintig tot zestig procent afgenomen.

Oh, voor de mensen die niet verder lezen en hierin het bewijs zien dat het boerenbedrijf niet schuldig is: dit gaat met name om koolstofdioxide en stikstofdioxide. Dat is wat anders dan het stikstofprobleem. Sorry. Wij hadden het ook graag anders gezien.

De vermindering van luchtvervuiling wordt door de meteorologen zelfs waargenomen vanuit de ruimte met het Nederlandse satellietinstrument Tropomi. Op zich niet heel gek. De maatregelen die op 16 maart zijn ingegaan zorgen voor een sterke vermindering van industriële activiteiten, weg- en vliegverkeer. Daardoor worden al elf dagen op rij minder schadelijke stoffen de lucht in geslingerd.

De satelliet kan niet door wolken heen kijken, maar door het zonnige weer zijn deze week extra veel metingen verricht. Om de invloed van het weer op de vergelijking te minimaliseren is 22-26 maart 2020 vergeleken met de periode 23-27 februari 2019, toen het ook grotendeels onbewolkt was in noordwest-Europa. Deze vergelijking is te zien in bovenstaand plaatje. 

Data combineren

De concentraties variëren sterk van dag tot dag, met name vanwege de veranderingen in het weer maar ook bijvoorbeeld door veranderingen in de uitstoot. Zo is de uitstoot in Nederland bijvoorbeeld op zondag veel lager dan doordeweeks. Op basis van metingen van één dag kunnen daarom moeilijk conclusies worden getrokken. Door de gegevens te middelen in de tijd raakt het KNMI een deel van de variabelen kwijt. Daarom zijn de data over verschillende periodes gecombineerd en vergeleken met de periode voor deze maatregelen en met het maandgemiddelde van maart 2019.

De schatting van de reductie is afhankelijk van hoe de vergelijking precies wordt gedaan en welke periode gekozen wordt voor de middeling. Daarom is de schatting op basis van alleen deze metingen relatief onzeker voor Nederland, met een marge van 20 tot 60 procent.

China en Europa

Eerder werd al een sterke afname in luchtvervuiling boven China en Noord-Italië gemetenOok in Parijs, Rome en Madrid is dit vastgesteld. Vergelijkbare afnames werden recent door de European Environment Agency gerapporteerd voor steden in Europa op basis van grondmetingen van NO2.