Magneetvisser en helpers moeten per direct stoppen met schoonmaken diepen: ‘Stank voor dank’

Jan Duurt op World Cleanup Day. Samen met zijn helpers viste hij een onvoorstelbare hoeveelheid fietsen uit het water voor het Groninger Museum

Gemeente says no! Magneetvisser Jan Duurt Dijkman moet onmiddellijk stoppen met zijn schoonmaakacties. Samen met een aantal andere helden viste hij twee weken geleden op World Cleanup Day nog zo’n honderd fietsen uit het water voor het Groninger Museum. Maar Jan Duurt is al veel langer in de weer.

Het verbod vanuit de gemeente hing al een beetje in de lucht. De actie van onlangs was al een statement. Magneetvissen is namelijk niet toegestaan. In een brief, die ook bij de redactie bekend is, staat dat Jan Duurt boetes kan krijgen die oplopen tot 10.000 euro.

‘Mogelijke munitie’

De gemeente laat in de brief weten dat de dreggerij niet nodig is: “Omdat wij zelf periodiek de kanalen langsgaan om de waterbodem schoon te maken, is het verlenen van een ontheffing voor magneetvissen of dreggen niet aan de orde. Het verbod is ingesteld vanwege de aanwezigheid van kabels, leidingen en mogelijke munitie.”

Jan Duurt is zeer teleurgesteld over de houding van de gemeente: “Dat is dan de dankbaarheid. Stank voor dank.”

Psst, hier meer afleiding: