McDonald’s 35 jaar in Stad: daarom top-5 tofste Happy Meal-gadgets uit 1982

McDonald’s a.k.a. de Mekki D.  viert vrijdag en zaterdag zijn 35-jarige jubileum. Ja, de fastfoodketen bestaat nog veel langer, dat klopt. Maar de franchise zette voor het eerst voet in Stad in 1982 en dat moet gevierd worden. Hoe? Met hamburgers, natuurlijk. 

Het is niet de gezondste plek om te eten in Groningen, laten we dat vooropstellen. De McDonald’s is echter niet weg te denken uit de Herestraat. Winkels komen en gaan. Leegstaande panden worden opgevuld en stromen opnieuw leeg. Maar de gouden M is er voor altijd.

McDonald’s Happy Meal

De McDonald’s aan de Herestraat opent op 16 december 1982 het 29ste restaurant van de fastfoodketen in Nederland. Het is de eerste McDonald’s van het Noorden. Vele generaties Stadjer hebben vanaf dat moment daar hun eerste hamburger gegeten, hun eerste vakantiebaantje gedraaid en natuurlijk hun eerste Happy Meal gekocht.

Vooral dat laatste is een magisch moment. Gadgets krijgen naast hamburgers en patat. Super ongezond, maar ook wel te gek. Daarom nemen we een kijkje terug in de tijd. Wat waren nou vijf vette items die je kon krijgen bij je Happy Meal?

1 – Barbie & Ken

Een van de opmerkelijke cadeautjes bij de Happy Meal in 1982 is een Barbie Loves McDonald’s playset van Matel. The fun place where Barbie doll and her friends go to eat! leest de tekst. Barbie heeft een McDonald’s uniform aan en Ken serveert hamburgers. Super hip voor die tijd en misschien nog steeds wel.

2 – Dukes of Hazzard bekers

Om maar in het thema van bekende namen te blijven, een populaire serie uit de jaren ’80 is Dukes of Hazzard. De twee broers die in hun snelle wagen altijd op de vlucht zijn voor de grote boze, sigaar rokende sheriff. In 1982 krijg je bij een Happy Meal een beker met een van de hoofdpersonen uit de serie.

3 – Cowboy-poppetjes van Playmobile

Je hebt poppen en je hebt Platmobile. Wat ministecken is voor borduren, dat is Playmobile voor Lego. Net niet, maar wel tof. Laat de Mekki D. nou daar op in spelen 35 jaar geleden met hun Happy Meal. Daar krijg je cowboys, paarden, sheriffs, boeren en meisjes met paraplu’s bij, allemaal in de Playmobile uitvoering.

4 – Magic Records

Het is zeker geen crap wat je in 1982 krijgt bij je kindermenu. Met de platenspeler nog steeds vol in de smaak bij het grote publiek, geeft de franchise verschillende 45 toeren singletjes als cadeautje weg. Je weet niet wat er op staat, totdat je het op je pickup afspeelt. Vandaar de naam Magic Records.

5 – Little Golden Books

Kinderen moeten niet alleen hamburgers eten, nee ze moeten ook intellectueel uitgedaagd worden. Daarom introduceert McDonald’s de Little Golden Books. Je houdt je kiddo wel tevreden met wat patat en leesvoer. Een paar bekenden titels zijn (in Amerika dan): The Monster at the End of this Book en Benji: Fastest Dog in the West.

Hamburgerparty

Krijg je al honger van al die Happy Meal toppers? Koop een salade en vergeet die crap. Maar als je nou  niet sterk in je schoenen staat, dan kun je morgen voor 0,35 cent een hamburger halen bij McDonald’s. Dat zijn er dus tien voor drie en een halve euro. Of honderd voor 35 euro. ’t Kon minder, maar niet heel veel.

Ga het gesprek aan ( comments)