Met dank aan Vindicat: alleen in Groningen en daarom hartje

IMG_4872

Schoonmaakploegen vegen de restanten van de nacht weg. Marktkooplui bouwen hun kraam op. Kerkgangers verzamelen zich in hun beste pak. Op de A-brug strompelen vier studenten. Eentje verkleed als Robin Hood, eentje als Romein en nog twee in ondefinieerbare kledij. Het is 9:15 uur op zondagochtend.

De stad ontwaakt voorzichtig. Maar veel bezoekers van het centrum leven nog in de zaterdagnacht. Het contrast tussen de eerste arbeiders, koorknapen en de laatste studenten is enorm. Van zondagse pak naar een Romeins outfit. Van een bak koffie en broodje kaas naar kotsen en waggelen van gevel naar gevel. Vooral bij het hoofdkantoor van Vindicat is het nog druk met stappers terwijl de zondag toch al een behoorlijk eindje op weg is.

Vindicat uitgelichte Kermesse

Vindicat en Kermesse

Het is dan ook Kermesse. Groot feest bij Vindicat. De oorsprong ligt in vervlogen tijden. Toen er nog sprake was van een strikte scheiding tussen mannen en vrouwen. Naar verluidt mochten één keer per jaar de dames op bezoek komen in de kroegen van de mannen. Maar om te voorkomen dat de vrouwen gewend raakten of op maandag de weg terug vonden, werden de kroegen tijdelijk omgebouwd zodat ze onherkenbaar waren. Net zoals de gasten zelf ook onherkenbaar moesten zijn, vandaar verkleed.

Mannen en vrouwen mogen tegenwoordig zelfs samen het dak op. Om maar aan te geven hoe tradities veranderen in de loop van de tijd. De scheiding tussen sekses is al lang neer meer zo bout als vrouger. Maar Kermesse wordt nog altijd volop gevierd. En dat zie je terug in de stad aan al die verklede dronken dropjes die, begrijpelijk, liever niet op de foto willen. Kermesse is overigens niet alleen zichtbaar. Het is ook duidelijk hoor- en ruikbaar. Om 9:30 uur is het feest nog keihard aan.

IMG_4881

Bij een goed feestje plakt de vloer

De balkons van Vindicat zijn afgeschermd met een zwart hekwerk. Maar duidelijk is dat de party nog wel eem doorgaat. Muziek tettert vanuit het sjieke pand over de Grote Markt. Dronkenmansgewauwel stijgt op vanaf de balkons en verraadt dat achter de hekken het feest vuig en hard is. Ook de enorme puinhoop achter het pand is stille getuige van drie dagen hard borrelen en kapotgaan. Bij een normaal en goed fuifje heb je wel een paar vuilniszakken rotzooi, bij Kermesse lachen ze daarom.

De restanten van drie dagen consumptiemaatschappij worden door professionele opruimers weggewerkt. In de Sint Jansstraat meurt het enorm. Naar schraal bier. De lucht van De Blauwe Engel is gevangen en zojuist hier losgelaten, zo erg. Het wegdek is besmeurd met een laag rottend gerstenat en andere smurrie. Plakt en stinkt als een malle. Alsof je de keuken binnenstapt na zeven uur feesten feesten met veertig man in je eigen huis. Maar dan geen keukenvloer, gewoon een compleet stuk straat.

IMG_4884

Die lucht!

De lucht is penetrant en schier ondraaglijk. Niet zo gek. Verderop staat een dikke container, echt zo’n bouwding, te wachten op de vrachtwagen die het gevaarte komt ophalen. De container is tot de nok gevuld met lege bierglazen, pizzadozen en nog meer lege bierglazen. Elke dag van Kermesse worden zulke containers gevuld met feestafval. Op deze zondag, de laatste dag van het feest, wordt rond 9:30 uur de volle container opgehaald en een verse en lege bak gedropt.

Nog een paar uurtjes doorhalen en dan is ook deze vol en zit Kermesse erop. Wordt alles weer normaal. En wacht om 8:30 uur op maandag ouderwets de collegebank. Ook voor de gast die zondagmiddag rond 15:00 uur in een wespenpak volledig losgaat voor de dj van Doppio aan de Brugstraat. Een bijzonder tafereel. Winkelend publiek trekt voorbij. Er zitten wat toeristen op het terras te nippen aan koffie. De dj speelt rustige toontjes. En er staat een stinkende zatlap in een raar pak volledig los te gaan. Daarom: <3 Groningen!

Psst, hier meer afleiding: