Met deze tip van een ex-fietsendief wordt je stalen ros niet gejat

In Groningen worden meer fietsen gestolen dan er water door de diepen stroomt. En daar is weinig tegen te doen. Bij de politie heeft het probleem geen prioriteit en het is geen doen om zestien sloten op je fiets te zetten. Toch kun je met deze simpele tip de kans danig verkleinen dat je barrel wordt gejat.

Deze tip deelden we ook al in 2014 en 2017. Maar sindsdien is er veel veranderd in Groningen. Fietsendieven zijn gegaan, nieuwe zijn opgestaan. En vooral: tienduizenden studenten hebben de stad inmiddels verlaten en daarvoor zijn ook weer tienduizenden nieuwe studenten in de plaats gekomen en die hebben allicht allemaal deze lifehack gemist, al was het omdat ze in 2014 net zonder zijwieltjes reden.

Genoeg geneuzel, hier komt de tip van Johnny. Johnny is de man die vaak voor HOEK de straatkant verkoopt en als ex-dakloze en oud-fietsendief weet hij precies hoe junks te werk gaan bij het rippen van een fiets. En hij weet wat daartegen te doen is met een simpele ingreep.

De tip

Fietsendieven breken vaak de standaard af om die vervolgens te gebruiken als een soort koevoet waarmee ze het slot openbreken. Zo krijg je bijna elk slot open. “Zelfs dure sloten zijn met deze techniek binnen tien minuten gekraakt,” weet Johnny. De manier om dit tegen te gaan, is erg simpel: “Zet je fiets op slot bij het ventiel.”

Als ze dan het slot willen breken, slopen ze ook het ventiel. Omdat een fiets met een lekke achterband en kapot ventiel ook voor fietsendieven onverkoopbaar is, laten ze hem staan. Het werkt echt. Aan den lijve ondervonden. Normaal werd mijn fiets in Groningen een paar keer per jaar gestolen, sinds ik deze tip opvolg is het niet meer gebeurd.

Psst, hier meer afleiding: