Met een knal eruit: Brouwerij Pivo stopt

Lokale brouwerijen schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. In die trend beginnen Tom  van Lente, David Ekkers en Karst van der Heide in 2015 Pivo in Haren. Ze maken alles zelf, brouwen veel bier en de brouwerij loopt goed. Toch stoppen ze ermee. Doodzonde.

“We brouwen in de Biotoop in Haren. Niet echt een ideale locatie, vooral logistiek gezien. Qua installatie zijn we uniek, maar het kost ook ontzettend veel arbeid”, vertelt Karst van der Heide van Pivo.

De jongens zitten op dit moment op een punt waar keuzes gemaakt moeten. Om door te gaan moet er flink wat geld tegenaan worden gegooid. Dat zie je ook bij Martinus en Bax, zegt Karst: “Wil je echt grote stappen maken als brouwerij, dan moet er flink geïnvesteerd worden.”

Biotoop

Een grotere brouwerij betekent meer brouwen en daar hebben de mannen nou juist geen zin in. “We zijn ooit begonnen omdat we zelf graag bieren willen brouwen. Maar hoe groter je wordt, hoe meer volume je moet maken. Terwijl wij liever meer verschillende batches maken.”

Gezond bedrijf

Zowel Karst als zijn collega’s, moeten allemaal iets ernaast doen. Puur omdat ze geen gigantische volumes leveren. En omdat er veel onzeker is, lijkt het ze niet verstandig om ermee door te gaan. Dat betekent automatisch het einde van Pivo.

Jammer, want het is nog een gezond bedrijf. Maar gek genoeg is dat precies het juiste moment om er een punt achter te zetten, volgens de brouwer: “We hebben eigenlijk onze droom vervuld: een eigen brouwerij. Ontzettend jammer dat we niet door kunnen op deze manier. We zijn misschien wel ondernemend, maar te weinig ondernemer.”

Pivo

Afscheid met een knal!

Voordat de brouwers het bier definitief aan de wilgen hangen, komen er nog twee mooie producten uit.  ‘Eau de vie de bière’ is ontstaan door twee ambachtelijke bedrijven te combineren: “onze micro brouwerij en de Pott Still distilleerderij. Dat heeft geresulteerd in een sterke drank van 46%.”

Maar een brouwerij eindigt natuurlijk met bier. De Hollandse Glorie is een Gronings bier met pit, moutigheid, en een fris karakter. In augustus gaan de deuren van de brouwerij voorgoed dicht, maar tot die tijd zeggen wij: Proost!

Psst, hier meer afleiding: