Michael Heller uit Malmö verneukt Groninger studenten voor duizenden euro’s

Michael Heller Groningen 1

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het ook vaak te mooi om waar te zijn. Zoals het appartement Ebbingedwinger 29 dat door een of andere Michael Heller uit Zweden wordt aangeboden aan Groningse studenten. Trap er niet, je wordt keihard verneukt.

We hebben meerdere meldingen gekregen van Groningse studenten die in hun hopeloze zoektocht naar geschikte woonruimte in Stad zijn uitgekomen bij Michael Heller. Of beter gesteld: na weken zoeken op internet naar een kamer of huisje in Groningen krijgen ze zomaar een mail van Michael met een appartement in de aanbieding, dat eigenlijk te mooi is om waar te zijn.

Hoge nood en goed verhaal is gevaarlijke combi

Maar de nood is hoog. En Michael klinkt overtuigend in de mail en op Whatsapp. Hij is een Zweedse zakenman die tijdens een bezoek aan Groningen tegen een buitenkansje aanloopt. Een prachtig appartement voor een goede prijs aan de rand van het centrum van de stad. Een prima investering. Om zelf later in te wonen en om te verhuren aan toeristen die een weekendje 050 doen.

Dat doet hij via Airbnb, maar eigenlijk zoekt hij een huurder voor langere termijn. Voor een half jaar, of het liefst een jaar. Dat zou ideaal zijn. Het appartement is perfect voor bevriende studenten. Compleet gemeubileerd, twee slaapkamers, modern, groot, ruim, licht, en voor 870 euro per maand inclusief gas en elektra niet al te duur. Zeker niet als je de huursom door twee deelt.

Jeej we zijn het geworden!

Na 400 miljoen keer reageren op kamers en appartementen besluiten vriendinnen Marjolein en Hanneke te reageren op het mailtje van Michael. Marjolein: “We moesten gewoon een woning in Groningen hebben en eindelijk, na al die mislukte pogingen om een kamer te bemachtigen, kregen we dit appartement in de mail. Ideaal voor ons en dus hebben we hem gemaild.”

Na overleg met zijn vrouw, besluit Michael dat de keuze op de twee meiden is gevallen. Hoezee! Eindelijk een huisje en ook nog eens een mooi appartement op een prima locatie. Probleem is alleen dat Michael in Zweden is en hij niet langs kan komen voor een bezichtiging. “Toen bood hij ons aan om het eerst een maand via Airbnb te huren. Zijn agent zou de sleutels brengen.”

Kink in de kabel

De meiden krijgen een link van de Airbnb-site waar ze hun creditcard-gegevens moeten achterlaten. Wat ze niet doorhebben is dat ze niet op de echte Airbnb-site zitten, maar op een kopie. Ter goeder trouw, omdat het echt oogt als de originele site, laten ze hun gegevens achter, waarna ze te horen krijgen dat ze het geld moeten overmaken naar een andere rekening.

Dat is een bankrekening van de ING op naam van ene Federico Daldoss uit Millan in Italië. Dat is vreemd. Van de Heller uit Malmö naar de Daldoss uit Milaan. De meiden voelen nadat ze 1740 euro overmaken nattigheid en besluiten zelf te gaan kijken bij het appartement aan de Ebbingedwinger. “Blijkt het huis gewoon bewoond te zijn door een vrouw die van niets weet. ”

Eem checken bij Ebbingedwinger

Reden voor ons om ook eem te checken bij de Ebbingedwinger. Bij de portiek valt op dat de initialen en de naam van de bewoonster overeenkomen met die van Michael Heller. Zijn mailadres is M.E.Heller78@gmail.com. De initialen van de bewoonster zijn vrijwel identiek. Dat heeft die klootzak bewust gedaan, zodat het echt overkomt als mensen ter plaatse gaan checken.

De bewoonster van het appartement vertelt dat er al vijf mensen zijn langs geweest die allemaal zijn benaderd door Michael Heller. Ze was even bang dat iemand bij haar door het raam heen foto’s had genomen. Want Heller stuurt foto’s met de mailtjes mee. Maar die zijn van internet getrokken. “Nummer 25 stond vorig jaar te koop, daar zijn deze foto’s van,” weet de bewoonster.

Politie heeft meerdere meldingen ontvangen

Verder heeft ze geen flauw idee. “Ik heb al melding gemaakt bij de politie. Omdat hij zo ongelooflijk geraffineerd te werk gaat en zelfs mijn naam heeft ‘gestolen’.” Maar de politie kan er weinig mee. De vrouw is officieel geen gedupeerde en kan geen aangifte doen. “Ze hebben er melding van gemaakt.” Het is niet de eerste melding die over Heller binnenkomt bij de politie.

De woordvoerder: “Om de zoveel tijd krijgen we meldingen en aangiftes van mensen die gedupeerd worden door dit trucje. De afgelopen dagen zijn er een aantal binnengekomen over exact dit verhaal.” Een van die melders is Robert. Samen met een klasgenoot is hij op zoek naar een huisje in Groningen en ook zij worden spontaan per email benaderd door Heller.

Bekend trucje

Nadat ze 1740 euro overmaken voor de eerste maand huur en de borg naar het rekeningnummer in Italië, krijgen ze bericht van ABN Amro. “De bank vertrouwde de transactie niet omdat het rekeningnummer in verband wordt gebracht met oplichting. Gelukkig hebben ze de overboeking tegengehouden en hebben wij ons geld nog.” Maar dat geldt niet voor andere gedupeerden.

Die kunnen fluiten naar hun centen. Alles aan het verhaal is nep. De woning, Michael Heller, het gelul over een investering, in Zweden wonen, en het kopie van zijn paspoort dat Heller doorstuurt om vertrouwen te winnen. Het is oplichting en zwendel waarvan alle lijntjes doodlopen. Heller is er met de knaken vandoor en is allicht alweer bezig met een nieuw adres in een andere stad.

Wees gewaarschuwd

Want zo gaat dat. De Universiteitskrant heeft dat enkele maanden geleden heel duidelijk gemaakt met een goed onderzoek. Het trucje dat Heller gebruikt, wordt vaker toegepast. Uit het artikel van de UK blijkt dat vage lui uit onder andere Rusland op grote schaal op deze wijze geld af troggelen van woningzoekenden in populaire Europese studentensteden als Leuven, Barcelona en Groningen.

Daarom ons dringende advies: check, dubbelcheck en driedubbelcheck alles voordat je geld overmaakt aan iemand voor een huisje. Ga ter plekke kijken. Bel met instanties als de Groninger Studentenbond, of contact ons. Trap in ieder geval niet in wazige verhalen, ook al ben je nog zo in nood voor een kamer. Beter een week langer bij je vrienden slapen dan 1740 euro lichter. Ja toch?

Ga het gesprek aan ( comments)