Mijn Aanhuurmakelaar: “Liegen is marketing en je bent een k*nkermongool”

Mijn Aanhuurmakelaar moet wel de beste huurmakelaar van Stad zijn. Op de website staat dat ruim tachtig procent van de zoekopdrachten slaagt. Dat resulteert in een klanttevredenheidsscore van 92 procent. Daar kunnen concurrenten als MoyMoy een puntje aan zuigen, hoewel…

De website van Mijn Aanhuurmakelaar oogt zeer valide en betrouwbaar. Dat komt niet door de gedateerde foto van de Grote Markt op de homepage. Wel door de claims die de makelaar vol trots verkondigt. Zo beschikt het bedrijf over het grootste netwerk met vastgoedaanbieders terwijl de huurder te allen tijde koning is. “De huurder is onze opdrachtgever. Dit betekent dat wij altijd de beste voorwaarden voor jou realiseren”, luidt het devies.

Hoop blabla en niet te controleren claims

Neprecensies

Leest erg goed allemaal en als klap op de vuurpijl geven twee huurders een lovende recensie. Met foto en naam erbij, dan moet het wel echt zijn. Sanne van Dijk heeft samen met Mijn Aanhuurmakelaar een pand gevonden en “ze hebben een leuke staffel voor de huurprijs bedongen.” Ook Ingrid Smit is enthousiast over het bedrijf. “De service was uitstekend, ik heb een zoekopdracht gegeven en binnen twee weken had ik een huis.”

Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. De website staat vol met verkoperspraat, geripte foto’s, dode linkjes en neprecensies. Een snelle zoektocht leert dat Sanne en Ingrid niet in Groningen wonen. Sterker: beide meiden bestaan überhaupt niet. Het zijn twee modellen en hun foto gaat rond als stockfoto. Wat ook opvalt: de opbouw van de site lijkt op die van MoyMoy. Veel domme spelfouten en hetzelfde WordPress-thema.

Liegen is marketing

Als ik Mijn Aanhuurmakelaar daarover donderdagavond (1 maart) bel, krijg ik we de wind van voren. “Hallo met Willem Groeneveld, van Sikkom. Ik heb een vraagje. Waarom staan er neprecensies op je site?”, vraag ik voorzichtig. Maar het valt compleet verkeerd. “Wie ben jij. Waarom val je mij lastig. Wat heb jij daarmee te maken. Bemoei je met je eigen zaken”, foetert de gast die zich aan het einde van het gesprek Noah noemt.

Op rustige toon leg ik uit dat ik erachter ben gekomen dat de recensies fake zijn, en vraag nogmaals waarom hij dat doet. Daar heeft hij wel een antwoord op. “Dat is marketing. Als ik biologische sinaasappelsap koop, is dat ook niet 100 procent biologisch. Dus wat doe je moeilijk. Is niet liegen, maar marketing. Meer niet.” Sinaasappelsap, huh? Doet er niet toe. Gaat om de recensies. Die verzinnen is geen marketing, dat is liegen en misleiden.

Schelden als ultiem zwaktebod

Maar daar wil Mijn Aanhuurmakelaar niks van weten. In plaats van antwoorden gaat hij vol in de tegenaanval. “Het is marketing, dat zeg ik je toch! Weet je wat ik er ook op kan zetten, dat jij een kankerkankerkankermongool bent. En iedereen die zich laat verneuken door makelaars is ook een kankerkankerknakermongool. Moet ik dat doen dan?” Zelden een gesprek meegemaakt dat zo snel escaleert en het is nog maar het begin. Noah komt op stoom.

“Het is niet mijn verantwoordelijkheid. Dan moet je de sitebouwer bellen. Het is slechts opvulling van de site, meer niet,” raaskalt de charlatan. Onzin natuurlijk. Het zijn bewust geplaatste en verzonnen recensies om klanten te lokken, die aan het einde van het proces worden opgezadeld met een hele dikke factuur voor verboden bemiddelingskosten. Want dat is wat er gaande is. Een hoop blabla en vertrouwen winnen om daarna te cashen.

Mening of feit

“Dat is jouw mening, ik heb mijn mening,” is het verweer van Noah daarop. Het is uiteraard geen mening. Het is een feit dat Mijn Aanhuurmakelaar recensies uit de dikke duim zuigt om de boel te misleiden. Naar aanleiding van de ontdekking wil ik nog wat vragen stellen over de bedrijfsvoering. Ik wil weten hoe dat grootste netwerk eruitziet, waar mijn Aanhuurmakelaar mee schermt. Is dat netwerk niet gewoon oplichtersbende MoyMoy?

Er zijn meerdere aanwijzingen dat Mijn Aanhuurmakelaar onderdeel van MoyMoy is, waar we al vaker over hebben geschreven. Notoire oplichters. Maar dat is niet zo, zegt Noah. “Het telefoonboek is mijn netwerk. Alle makelaars en verhuurders staan daar in. Als ik een zoekopdracht krijg, dan bel ik net zolang rond tot ik iets heb gevonden dat bij de wensen van de klant past. Ik zoek echt gericht en daarom mag ik bemiddelingskosten vragen.”

Bemiddelingssprookje

Als het verhaal klopt, dan mag dat juridisch inderdaad. Maar het is een sprookje waar vele Groningse makelaars in geloven en ten onrechte aan vastklampen. Ten eerste moeten de kosten redelijk zijn en de 500 euro die Mijn Aanhuurmakelaar vraagt voor een zoekopdracht, zijn dat niet. Ten tweede moet de woning dan gezocht worden buiten het eigen bestand van de makelaar. Ook dat is niet het geval bij Mijn Aanhuurmakelaar.

Er staat weliswaar geen aanbod op de site, louter valse claims en verzonnen recensies, maar op de Facebookpagina van Mijn Aanhuurmakelaar worden wel woningen aangeboden waar mensen op kunnen reageren. Dan is Mijn Aanhuurmakelaar volgens de wet aan het werk voor de verhuurder en dan mag er niks in rekening brengen bij de huurder. En ten derde: Mijn Aanhuurmakelaar maakt gebruik van het aanbod van MoyMoy.

moymoy uitgelicht

Domme oplichters bij MoyMoy

Mijn Aanhuurmakelaar is namelijk MoyMoy. En het mooie aan MoyMoy is, is dat ze niet bijster slim zijn. Wel inventief, maar ze doen niet heel erg goed hun best om de zwendel te verdoezelen. Zo lanceerden ze een tijd geleden het onafhankelijke Huurderskeurmerk voor 80 euro. Zonder dat keurmerk kom je als huurder niet in aanmerking voor een woning via MoyMoy. En heus: was van een onafhankelijke stichting die zich bekommerde om huurders.

Wat blijkt: het rekeningnummer van het Huurderskeurmerk is hetzelfde als dat van MoyMoy en het allerdomste: de domeinnaam is vastgelegd door MoyMoy. Makkelijke handel, beetje mensen misleiden, via een omweg alsnog verboden bemiddelingskosten incasseren en niemand die er wat aan doet. En als de grond uiteindelijk toch te heet wordt onder de voeten, dan bedenkt MoyMoy wel weer wat anders, zoals Mijn Aanhuurmakelaar.

Van SIDN

MoyMoy is Mijn Aanhuurmakelaar

Aan de telefoon weet Noah op donderdagavond zeker dat hij niks met MoyMoy te maken heeft. Maar volgens Stichting Internet Domeinregistratie Nederland is Mijn Aanhuurmakelaar.nl vastgelegd door MoyMoy. De prutsers. Als je schimmige zaken bezigt die het daglicht niet kunnen verdragen, doe dan tenminste je best om de sporen te wissen. Alle reden om weer te bellen met Noa van Mijn Aanhuurmakelaar. Hoe zit het nou en wie ben jij?

De gast die je aan de telefoon krijgt als je Mijn Aanhuurmakelaar belt is niet Noah. Ik herken de stem direct. Het is dezelfde dude die ons telkens te woord staat als we voor hoor en wederhoor binnenlopen in het kantoor van MoyMoy. Ook in die gesprekken ontaardt hij regelmatig in woedende en emotionele stemverheffingen. En ook in die interviews wil hij nooit zijn echte naam zeggen. Maar die weten we al lang: Chenah Gaspersz

Maar goed, opnieuw bellen dus, luister mee en tipje: zet de ondertiteling aan.

Bellen met Mijn Aanhurmakelaar, euh MoyMoy

.
https://www.youtube.com/watch?v=XCFLQWnbdpc

Psst, hier meer afleiding: