Minister De Jonge hekelt aanpak UMCG: “Ieder voor zich is niet de manier”

Screenshot van YouTune

“Ook het Groningse ziekenhuis UMCG moet zuinig zijn met de schaarse coronatests”, zegt minister Hugo de Jonge. “Ieder voor zich is niet de manier waarop je een crisis te lijf gaat.”

Het UMCG test zorgpersoneel zoveel mogelijk, ook al schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor spaarzaam te zijn met de tests omdat het testmateriaal zou snel opraken. Alex Friedrich, hoofd microbiologie van het academische ziekenhuis, spreekt dat laatste tegen.

Andere aanpak in ‘Noorden

In een reactie laat het UMCG weten dat de ‘relatieve rust’ van het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Groningen (69), Drenthe (51) en Friesland (39) het mogelijk maakt om extra testcapaciteit in te zetten op zorgperoneel. Afgelopen vrijdag is het hospitaal daarom met de GGD Groningen en Certe een gezamenlijke testfaciliteit gestart.

Dinsdag of uiterlijk woensdag gaat een soortgelijke testfaciliteit van start in Leeuwarden en Assen en/of Emmen. “Met deze extra voorzieningen heeft het Noorden de gelegenheid zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de situatie die naar verwachting nog komen gaat”, schrijft het UMCG. “Van dag tot dag wordt het beschreven testbeleid gemonitord en zo nodig bijgesteld.”

Lees hier waarom het UMCG voor een ietwat andere aanpak kiest.