Misschien wel de mooiste en sprookjesachtigste boom van het Plantsoen wordt gekapt vanwege kastanjeziekte

“Dit kan toch niet! Er leven allerlei dieren in de holle ruimtes van de boom”, buldert een dame in het Plantsoen naar een voorbijganger terwijl ze bijkans verliefd naar de imposante kastenjeboom kijkt nabij de kruising met de Kerklaan. “Hij is zeker honderd jaar oud.”

Het zou kunnen dat de boom al een eeuw meegaat. Volgens de vrouw kan dat niet anders gezien de omvang van de stam. En het is inderdaad een boom om verliefd op te worden en van te houden, zo mooi. Maar hij overleeft niet nog eens honderd jaar. Er is een lint omheen gespannen en er zijn gele stippen aangebracht op de boom. Dat betekent dat die gekapt gaat worden omdat die anders een gevaar gaat worden.

Kastanjeziekte

De kastanjeziekte slaat toe in Stad. In totaal wordt de zaag in 27 bomen gezet die door de ziekte zijn aangetast. Ze zijn te wankel en broos geworden waardoor zomaar takken kunnen afbreken, zelfs als het windstil is. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Zo kwam in 2010 iemand om het leven aan de Ubbo Emmiussingel toen een kastanjetak op hem viel. Die boom was ook ziek.

Dit betekent niet dat alle kastanjes op den duur verdwijnen. De RUG en Universiteit van Wageningen werken een een ingenieus plan om de bomen te redden. En voor de gepakte bomen worden uiteraard nieuwe geplaatst. Lees daarover meer op Dvhn.nl.

Psst, hier meer afleiding: