Musical met zingende en dansende Hitler naar Groningen

Een bijzonder gezicht: een dansende en zingende Hitler. Maar der Führer doet het toch echt in The Producers, een show die speciaal in 2020 in Groningen uitgevoerd wordt vanwege 75 jaar bevrijding.

“Je kunt een gevoelig, pijnlijk en ernstig onderwerp benaderen vanuit boosheid en verdriet”, meldt regisseur Ben Smit. “Maar ook vanuit satire en humor.” En jep, The producers is heel helder een voorbeeld van het tweede.

Hitler

Dat betekent bijvoorbeeld dat je kunt genieten van het nummer Heil Ikzelf, gezongen door Her Adolf. Spetterende dansmoves en alles. Met op de achtergrond een piekfijn uitgewerkte choreografie van soldaten die je strak in het kostuum trakteren op een Duitse portie showbiz.

Het ding is: eigenlijk is The Producers een musical in een musical. Het gaat namelijk over producenten die een zo slecht mogelijke show willen maken en uitkomen bij een liefdesverklaring aan Hitler. En verrassend genoeg liebt iedereen het stuk. Tegen alle verwachtingen in.

Kortom: edgy en spitsvondig. En doet enigszins denken aan het succesvolle verhaal Er Ist Wieder Da.

Retesuccesvol

De show is bedacht door regisseur Mel Brooks, geboren in een Joods-Duits gezin en tevens Tweede Wereldoorlog-veteraan. Is zijn creatie een beetje maf? Ja. Maar succesvol? Zekers.

The Producers was namelijk jaren geleden al te zien op Broadway en werd zelfs bekroond met twaalf Tony Awards. In Groningen wordt de uitvoering gedaan door GOOV Muziektheater.

Wat: The Producers
Waar: Stadsschouwburg
Wanneer: 10 t/m 13 september

Afbeeldingen zijn screenshots uit de filmversie van The Producers

Psst, hier meer afleiding: