Mysterie van de Peugeot – column Rosa Timmer

rosa timmer peugot

Rosa Timmer in haar Peugot

Ik kijk naar de parkeerplaats waar ik mijn auto gister achterliet. Helemaal leeg. Ik schud mijn hoofd: mijn dertienjarige Peugeot gejat, dat is bijkans onmogelijk. Je moet geld toegeven voor dat kreng. Dan zie ik een rood stipje. En daar staat ie. Op een grasveld tussen twee bomen, dertig meter van de oorspronkelijke plek.

Een grapje van mijn collega’s denk ik meteen. Ik laat mijn auto ‘s nachts altijd op het werk staan. Maar dan voel ik in mijn tas: mijn autosleutel was mee naar huis. De handrem staat erop en een auto van 950 kilo optillen is voor vier man van middelbare leeftijd toch wat gortig.

Peugeot binnenkort in Duitsland?

Rossige collega belooft ook nog met eerlijke ogen dat hij er niks mee te maken heeft. Hij vraagt voorzichtig of ik niet een beetje moe was, toen ik de auto parkeerde. Ik begin aan mezelf te twijfelen. Drie dagen later vind ik mijn auto 80 meter verderop tegen een hek van de Praxis. Het lijkt wel of hij steeds langere reizen maakt. Binnenkort staat hij in Duitsland, bonkt het door mijn hoofd.

In de wanhoop zet ik het verhaal op Facebook. Misschien heeft iemand dit eerder meegemaakt? Dat niet, maar ik krijg hysterisch enthousiaste reacties. De voorbijgekomen oplossingen: speciale wieltjes, met tien man opgetild, geduwd, sceptici uiten vermoedens dat ik het zelf heb gedaan en ik krijg een essay over alien-ontvoering toegestuurd.

Als ik na een paar weken niet nog geen antwoord heb, wordt de hype alleen maar groter. Mijn vrienden interesseert het niet meer hoe het met mij gaat, ze willen alleen nog weten wat er met mijn auto gebeurd is.

Hoe dan?

Weken gaan voorbij en mijn auto lijkt uitgereisd. Tot ik een briefje op mijn ruit vind. Mijn auto stond in de weg voor de dagbladbezorgers. Als ik de verplaatser aan de telefoon heb, stel ik hem de grote vraag. “Hoe dan?”

Ik verwacht na al die maanden een climax waar je u tegen zegt. Dan bromt hij: ,,Gewoon een kabel ertussen, meid.” Met een behoorlijke auto heeft hij mijn Peugeot weggesleept. Geen aliens, geen krachtvertoon. Gewoon een simpele kabel.

Sommige dingen kunnen beter een mysterie blijven.

Rosa Timmer

Geschreven door Rosa Timmer. Rosa is Stadjer, journalist bij Dagblad van het Noorden en schrijfster van puike columns. Deze lees je in de zaterdagkrant, af en toe op Sikkom en in haar boeken, die je gewoon online kunt kopen.

Psst, hier meer afleiding: