Mystery Baby: mysterie een beetje ontrafeld – video

Volgens de overlevering is de eerste Mystery Baby gespot op hiërogliefen in het Middenoosten, die nu in handen zijn van IS. Een andere lezing vertelt dat de baby is opgegroeid tussen de wolven in een Zweeds bos. Beide zijn niet waar. De Mystery Baby komt uit Groningen en vandaar dat Stad er vol mee hangt.

De meeste Stadjers hebben de mysterieuze babyfoto wel ergens zien hangen. Op een verkeersbord, aan de bar in de kroeg of zomaar op een deur of prullenbak. Ongeveer 25.000 Mystery Baby-stickers sieren de wildvreemdste plekken in Stad en ver daarbuiten. “Ze hangen ook in Assen, Leeuwarden, Rusland, Koeweit en bijvoorbeeld Amerika,” vertelt de man achter de Mystery Baby.

Uit de handgelopen grap

Eigenlijk zit een vriendengroep achter de stickers. Maar het is begonnen bij R, 25 jaar en studerend in Groningen. “Het is een babyfoto van iemand die we kennen. We hebben in het begin van de zomer een lading stickers van de foto gemaakt en uitgedeeld onder vrienden.” De stickers worden vervolgens overal opgeplakt en dat smaakt naar meer.

Na de eerste lading stickers bestellen de gasten een nieuwe serie. En weer een nieuwe serie en weer een nieuwe serie. “We hebben nu ongeveer 25.000 stickers uigedeeld en opgeplakt. De volgende lading van 10.000 plakplaatjes komt er alweer aan.” En zo ontstaat een rage. Om één plek te hebben waarop de foto’s, met de verhalen erachter,  gedeeld kunnen worden, zet R een Facebookpagina op: MysteryBaby.

“Gaat om het mysterie”

“Er zit expres geen tekst bij de stickers. Het is de bedoeling dat mensen hun eigen verhaal bedenken. Juist de mystiek zorgt voor nieusgierigheid,” vertelt R. Dat mensen hun eigen verhaal verzinnen bij de stickers blijkt wel uit Stadskanaal. Ook daar hangt een zooi plakplaatjes met de inmiddels bekende baby. “Die komen natuurlijk bij ons vandaan. Maar er is iemand in Stadskanaal die claimt dat het zijn project is.”

Dat anderen pronken met de uit de handgelopen grap deert R niet. “Ik vind dat juist alleen maar mooi. Mensen vinden het kennelijk zo tof, dat ze doen alsof zij de bedenker zijn. Een groter compliment is er eigenlijk niet.” Een ander duidelijk compliment is de toenemende populariteit van de Facebookpagina. “Er komen per dag tien nieuwe volgers bij. Het gaat echt heel hard. Er is ook al een Gronings kledingmerk dat wat met de baby wil doen.”

Mystery Baby verovert de wereld

Waar de Mystery Baby-rage gaat eindigen weet R niet. “Wij zeggen altijd: ‘Er zijn twee zekerheden in het leven. De zon komt op en er blijven nieuwe Mystery baby-stickers geplakt worden’. Ik hoop dat we tienduizend volgers krijgen op Facebook. Volgens mij moet dat mogelijk zijn. Maar het ultieme doel is dat in elk land een sticker hangt.”

Wat dat betreft is Mystery Baby al een eind opweg. In de vele reacties op Sikkom onder een foto met de Mystery Baby wordt duidelijk dat het popje overal gespot wordt. Langs de Autobhan richting Hamburg en bijvoorbeeld ergens in een kroeg in Liberec, Tsjechië. Maar dat is nog lang niet genoeg volgens R, en daarom: “Join the movement, spread the baby!”

Tekst: Willem Groeneveld – videomontage: Nick Coenraad – presentatie: Willem Groeneveld

Ga het gesprek aan ( comments)