Nachtburgemeester: geen boete, maar vrijheid voor Moti

Moti, wie kent hem niet, maar vooral wie waardeert hem niet? Iedereen, behalve de gemeente. Want die heeft Moti een boete van 180 euro gegeven, omdat de straatmuzikant een kwartier langer speelde dan mag.

Een overijverige ambtenaar van de gemeente betrapt Moti enige tijd geleden op illegaal muziek maken op straat. Nou ja, illegaal. Moti heeft een vergunning en mag spelen, maar niet altijd, en niet langer dan een uur op één locatie.

Moti heeft al uitzonderingspositie

De woordvoerder van Stadstoezicht daarover: “Moti heeft al een uitzonderingspositie. Normaal mag een straatmuzikant, met vergunning, maximaal een kwartier op één locatie spelen. Moti heeft, toen Wallage burgemeester was, een uitzonderingspositie geregeld. Hij mag een uur op één locatie spelen.”

Er is een reden waarom de gemeente streng optreedt en straatmuzikanten liever niet de vrije hand wil geven. “Muzikanten als Moti worden door veel Stadjers geprezen. Maar er zijn ook mensen die er minder blij mee zijn. Als hij bijvoorbeeld een uur voor je deur speelt, kan ik me voorstellen dat je er klaar mee bent,” aldus de woordvoerder van Stadstoezicht.

Dus zijn er regels en voorwaarden bedacht om mensen, die last van muziek hebben, in bescherming te nemen. Je zou kunnen stellen dat je dan niet in de binnenstad moet wonen, maar de gemeente draait het om. Die neemt zeikerds in bescherming en bepaalt daarom dat muzikanten maar een kwartier op één locatie mogen optreden, en Moti, bij wijze van burgervaderlijke uitzondering, een uur.

180 Euro boete voor kwartier te lang spelen

Ergens dit jaar heeft Moti op één locatie langer gespeeld dan een uur. Waarschijnlijk naar volle tevredenheid van de middenstand, het winkelend publiek en toevallige passanten. Maar niet naar tevredenheid van de zeikerd, en zeker niet naar tevredenheid van Stadstoezicht. Moti krijgt namelijk een boete van, hou je vast, 180 euro omdat hij 15 minuten langer heeft gespeeld dan mag.

Daar baalt de muzikant van. Dat is een enorm bedrag. Om die knaken bij elkaar te sprokkelen moet hij dagen spelen. Dus komt Moti in verweer. Hij stapt naar de rechter, die op 14 januari de zaak Moti bekijkt. En Moti heeft zijn beklag gedaan bij Chris Garrit, nachtburgemeester van Groninger en hoeder van de Groninger cultuur, waar Moti na mkeer dan dertig jaar optreden in de binnenstad onderdeel van is.

Moti

Moti speelt, terwijl Sikkom filmt

Nachtburgemeester in de bres voor Moti

De nachtburgemeester is in de pen geklommen en heeft een open brief gestuurd naar burgemeester en wethouders, waarin hij het opneemt voor Moti en pleit voor nieuw straatmuzikantenbeleid. “De regels omtrent straatmuziek schieten hun doel voorbij. Ze zijn in het leven geroepen om en bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van de stad. In praktijk blijkt het tegenovergestelde.”

Moti staat volgens Chris Garrit al jaren lang bekend als ‘held’ en niet als overlastveroorzaker. “Moti offert al jaren zijn leven op, om prachtige muziek te vertolken op de Groninger straat. Muzikanten als Moti maken de wereld een stukje mooier,” vertelt Chris. Om die reden is de straatmuzikant in 2014 eervol opgenomen in de ‘Orde van de Groninger Nacht’. Een erelijst met mensen die veel hebben betekend voor de Groninger (nacht)cultuur).

Chris pleit ervoor dat straatmuzikanten, als Moti, die een positieve bijdrage leveren aan de stad, juist meer vrijheid krijgen. “In plaats van inperken, controleren en handhaven, zou het juist goed zijn om de straat voor Moti open te stellen.” De hoeder van de nacht wil het echter breder trekken dan specifiek in te gaan op Moti’s situatie.

Stadsstraatmuzikant

“Ik wil het college uitnodigen te overwegen het straatmuziekbeleid in Groningen eens goed tegen het licht te houden, om te komen tot meer bevorderende regelgeving omtrent het te gehore brengen van live muziek op straat,” schrijft Chris in zijn open brief naar B & W.

Het liefste ziet de nachtburgemeester dat er elk jaar een Stadsstraatmuzikant wordt aangesteld. “We hebben al de stadsdichter, Stadsbouwmeester, Stadsarcheoloog, Stadsecoloog en de nachtburgemeester, daarnaast zie ik graag de Stadsstraatmuzikant verschijnen.”

Deze titel moet, volgens Chris, een blanco straatmuziekvergunning herbergen. “De Stadsstraatmuzikant mag altijd en overal spelen, waar en wanneer hij of zij maar wil. Op voorwaarde dat er geen overlast is voor de omgeving.” Chris heeft ook al een idee over wie de eerste officiële Groninger Stadsstraatmuzikant moet worden: “Moti.””

Belonen in plaats van beboeten

“Moti is een begrip in de stad. In plaats van beboeten, zou de gemeente hem moeten belonen voor al die jaren noeste arbeid op de Groninger straat.” Volgens de nachtburgemeester zou dit beleid uitstekend passen in de lijn van ‘City of Talent’ en ‘Popstad Groningen’.

Chris sluit zijn open brief naar het stadsbestuur af met een dringend verzoek om de boete voor Moti in te trekken. “Moti is inmiddels een icoon en ik hoop dat hij dat nog jaren blijft. Ik hoop dat u Moti koestert, net zoals de stad de markante muzikant koestert. Pluspunt is dat de hardwerkende stadswachten zich weer kunnen richten op echt belangrijke zaken in de stad en zich niet meer bezig hoeven te houden met het reguleren van mooie iniatieven van de straat die de stad van wat kleur voorzien.”

Psst, hier meer afleiding: