Negatief zwemadvies voor Hoornseplas en Paterswoldsemeer. Larven enteren de huid en dat zorgt voor jeuk

Hoornseplas zwemmersjeuk

Het is een wetmatigheid: loopt de temperatuur op dan volgt vroeg of laat een negatief zwemadvies voor de populairste zwemplekken van Stad. Zo ook nu weer. Want twee dagen geleden is een negatief zwemadvies uitgegeven voor de Hoornseplas en Paterswoldsemeer. En een waarschuwing voor de Kardingerplas. Alleen het stadsstrand heeft nog goed zwemwater.

Net als vorig jaar en het jaar daarvoor en de jaren daarvoor leven er te veel trichobilharzia’s in het populaire zwemwater. Dat zijn de larven van een wormsoort die bij eenden voorkomt. En die beestjes kunnen een klein stukje van de menselijke huid binnendringen, meldt het RIVM. Dat penetreren veroorzaakt een allergische reactie bij de mens: zwemmersjeuk. De controleurs van Zwemwater.nl hebben dermate veel van die beestjes aangetroffen en meldingen binnengekregen dat ze een negatief zwemadvies hebben uitgevaardigd.

Artikel gaat verder onder het plaatje

Negatief zwemadvies en waarschuwings

Dat betekent niet dat zwemmen verboden is, maar het wordt dus wel ten strengste afgeraden en is geheel op eigen risico.

Voor het Zilvermeer/Kardingermeer of de Kardingerplas is een waarschuwing uitgegeven door dezelfde controleurs. In het zwemwater tussen Beijum, Lewenborg en Kardinge is namelijk blauwalg aangetroffen. Dat zorgt voor huidirritatie, buikpijn en misselijkheid.

Het enige openbare zwemwater in en rond Stad dat nog goed te doen is, is het Stadsstrand.

Psst, hier meer afleiding: