Biertje met water uit de Groningse diepenring – lekker ja!
Groningers Tjerk Zweers en Niels Tammeling gaan drie jaar duurzaam de wereld rondzeilen. Helemaal op groene energie. De New Nexus is het tweede schip ter wereld die deze tocht gaat maken.

Leuk allemaal, die groene wereldreis, maar daar moet natuurlijk ook duurzaam op geproost kunnen worden. Samen met Maik van Heerd, eigenaar van Café De Toeter, brouwen de boys eerst even een biertje met water uit de Groningse diepen en de Waddenzee. Groningser dan dit wordt het niet.

Waterstofboot

Voor Café De Toeter staat de enige boot in Nederland die op waterstof vaart. “Officieel zijn het er twee”, zegt kroegeigenaar Maik. “Maar die ene in Amsterdam heeft problemen met de waterstofmotor, dus is deze de enige die daadwerkelijk duurzaam kan varen.” Tjerk knikt en graait tevreden in een bak met Groningse mout. Neemt de geur op en gooit het in de ketel.

“Het biertje dat we nu brouwen is helemaal duurzaam, net als onze reis. We brouwen het met water uit de Groningse diepenring en uit de Waddenzee”, zegt Tjerk. “Bovendien gebruiken we als enige op de wereld waterstof voor het brouwproces”, vult Niels hem aan. “Helemaal groen dus.”

De jongens vertrekken begin september met hun zeilschip op wereldreis. Het schip is volledig uitgerust met apparatuur dat duurzame energie opwekt. Het dek staat vol met zonnepanelen. Daarnaast kunnen ze tijdens het windzeilen energie opwekken en die later gebruiken.

Sikkom-bier?

De waterstofboot van Maik verlaat geruisloos de oever. Wat gaan we doen? “Even een rondje maken”, lacht de kroegbaas. En dat terwijl het bier staat te pruttelen, wat ons terugbrengt bij het onderwerp.

Hebben jullie al weleens eerder bier gebrouwen? “Jazeker”, zegt Tjerk. “Maar Maik heeft daar natuurlijk veel meer ervaring mee. Daarom hebben we hem om hulp gevraagd.”

Water uit de diepenring en uit de Waddenzee, klinkt wel een beetje vies. “Dat doen ze met omgekeerde osmose”, weet Dagblad van het Noorden collega Lieke te vertellen. Ze heeft het tweetal vlak voor mij al gesproken. “Ja, ja, ik heb goed opgelet net.”

Een omgekeerde wat?! Tjerk lacht hard. “Het heeft te maken met de watermoleculen van zeewater. Die worden weggedrukt, terwijl het zoete water door de filter gaat. Dit is wel heel kort door de bocht natuurlijk.” Hoe gaan jullie het brouwsel eigenlijk noemen? Niels: “Bestaat er al Sikkom-bier?”

New Nexus

De jongens zijn met de New Nexus de tweede ter wereld die op een volledig zelfvoorzienend schip de aarde rond gaan zeilen. “Er is nog een jongen die momenteel bezig is met deze reis”, zegt Niels. “Hij zou eind dit jaar vertrekken, maar toen hij over ons hoorde, is ‘ie eerder vertrokken.” De lul.

Niels benadrukt dat hij en Tjerk dit niet als een wedstrijd beschouwen. Hun reis is bedoeld als inspiratie voor anderen. “Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en de New Nexus helemaal zelf uitgerust met de apparatuur die nodig is om de reis duurzaam te maken. Hiermee willen we laten zien dat het gewoon kan.”

Duurzame wereldreis

Het idee van de reis ontstaat zo’n drie jaar geleden. Niels raakt geïnspireerd door de mogelijkheden die groene energie biedt. Een van deze voorbeelden is het schip Ecolution van Wubbo Ockels. Het idee om de wereld rond te gaan op duurzame wijze spreekt de jonge ingenieur in spe wel aan. Het enige wat hij nodig heeft is een partner in crime.

“Niels heeft me overtuigd om een zeilschip te kopen en daarop samen met hem te gaan wonen”, zegt Tjerk lachend. Op de vraag of dat niet heel duur is, knikt Tjerk van ‘nee’. “Je bespaart op je huur. Daarmee hebben we het schip kunnen afbetalen. Het is volledig van ons.”

Aan het einde van het Grachtenfestijn dit jaar gaat New Nexus de zee op met Ecolution aan haar zijde. “Dat is een mooi gebaar”, vindt Niels. “De Ecolution is een inspiratiebron, maar kan zelf niet energie opwekken. Ik zie het als iets tofs dat we juist door dat schip uitgezwaaid worden. We zijn de nieuwe generatie.”

Psst, hier meer afleiding: