Nieuw: Keldercafé Merlot – Borrelen in de oudste wijnkelder van Groningen

Keldercafé Merlot

Vanaf 15 januari kun je borrelen in de oudste wijnkelder van Groningen. Goede wijnen, whiskeys en bieren, je vindt het allemaal bij Keldercafé Merlot aan de Oosterstraat. 

Het gaat prima met de Oosterstraat. Nieuwe initiatieven zien het licht en over een tijdje verdwijnen de auto’s en bussen waardoor er ruimte komt voor mooie, grote terrassen. Nu al zin in. Maar goed, dat is voor later. Even kijken naar de korte termijn: Keldercafé Merlot. Die gaat namelijk volgende week maandag open en dat betekent een toffe, chique hotspot erbij in Stad. Hoppah!

Keldercafé Merlot

Voorheen zat hier De Wijnkelder, een plek voor borrels, feesten en partijen, gevestigd onder het Schimmelpenninckhuys. Soort gelegenheidslocatie, maar ietwat onopvallend. Dat wordt nu helemaal anders, als het aan nieuwe uitbater Han ligt. “Ik heb zelfs een wijnvat met terrasverwarmer erop om buiten te zetten. Helemaal in de stijl van het café.”

Binnen is het prettig verlicht, de haard brandt – ja echt, ze hebben een haard! – en de inrichting doet denken aan hoe het een paar honderd jaar terug was. Klassieke schilderijtjes, houten balken en lederen stoelen, het ademt historie. Wat een prachtplek. “Ja hè, en we hebben dus de oudste wijnkelder van Groningen”, zegt Han trots. “Dat is van oorsprong de wijnkelder van het Schimmelpenninckhuys.”

Levensgenieters

Eenmaal in de kelder aangekomen, showt Han de tofste plek van de hele toko: de wijnkelder. “Is nog niet af hoor, maar kijk, hier komen ook nog zitplaatsen. Perfect om proeverijtjes te houden. Wijn, maar ook bier en whisky. Voor ieder wat wils.”

En ook al wordt het Keldercafé geen restaurant, ook voor de kleine trek kun je er straks terecht. “Dat wordt waarschijnlijk een wisselende borrelkaart. Soort tapas, kleine broodjes, zoiets. Ik maak alles zelf.” Dat moet wel goed komen. Han heeft namelijk een rijk horecaverleden en heeft onder andere bij café Roezemoes gewerkt.

Keldercafé Merlot

Het is duidelijk: de nieuwe spot aan de Oosterstraat wordt een toevluchtsoord voor levensgenieters en fijnproevers. En of je nu van speciaalbier, whisky of goede wijn houdt, Keldercafé Merlot oogt als een chique begin van je avond. Rustig borrelen in een prachtige, historische omgeving, dat is weer eens wat anders dan Stef Stuntpiloten aan de keukentafel voordat je de stad in waggelt.

Opening: 15 januari

Oosterstraat 53

Normaal gesproken geopend op woensdag t/m zondag van 13:00 tot 01:00

Ga het gesprek aan ( comments)