Nieuwe bestuurscultuur? Dit is de kans! Regel dat alle huiseigenaren in het gebied 10k subsidie krijgen

beving

De idiote, mensonterende en schofferende wachtrij en uitrol van de 10k-subsidie komt bij het ministerie van binnenlandse zaken vandaan. Beter gesteld: uit de koker van Ollengron, de vorige minister van BZK. Gister is een nieuwe minister geïnstalleerd, we hebben zelfs een extra bevingsstaatsecretaris gekregen. Als zij echt van goede wil zijn…

Er komt een nieuwe bestuurscultuur, luidt de belofte. Rutte en consorten gaan het anders doen dan de afgelopen jaren. De burger komt centraal te staan. Den Haag is er voor de bevolking en niet andersom, dat is het credo. Van dat credo was gister in Groningen bar weinig te zien. Groningers werden geschoffeerd, in de bek gespuugd door Den Haag. En ook nog eens nagetrapt. Dat riekt meer naar de oude bestuurscultuur dan de nieuwe.

Op naar herstel van vertrouwen

Maar het biedt ook kansen voor het nieuwe kabinet. Het is de mogelijkheid om duidelijk te maken dat er echt een andere wind waait. De subsidiepot was gister gevuld met 220 miljoen, per 10k te verdelen over iets van 45.000 woningeigenaren. Een recept dat alleen maar kan leiden tot ellende, en zo geschiedde. De helft krijgt wat na een dag wachtrijen. De andere helft krijgt niks na een dag wachtrijen.

Dat kan opgelost worden door de poet te verdubbelen naar 450 miljoen euro. Dan krijgt iedereen 10k. De oude minister Ollengron wilde daar niet aan. Maar het is nodig. Want dan laat het kabinet zien dat de beloftes richting Groningen eindelijk menens zijn. Dat de gepredikte nieuwe bestuurscultuur meer is dan een holle frase.

Koopje

Geld kan het probleem niet zijn. Den Haag heeft inmiddels voor 400 miljard euro verdiend aan het Groninger gasveld. En bij de presentatie van het nieuwe kabinet werd steevast gemeld dat geld dit keer het probleem niet is. Sterker: dankzij de lage rentes zwemt Nederland erin. Als er miljarden gaan naar teststraten waar vooral cowboys beter van worden en 150 miljoen naar twee schilderijen, dan is dit een koopje. Met ook nog eens een veel grotere opbrengst. Namelijk het begin van het herstel van vertrouwen in de politiek.

Psst, hier meer afleiding: