Nieuwe chille chess courts in Noorderplantsoen ingehuldigd door Groningse schaakheld Jorden van Foreest

Foto: Jesús Medina Molina

Het Noorderplantsoen is vandaag weer een stukje mooier geworden. ‘Onze’ Jorden van Foreest, schaakkoning van beroep, was hoogstpersoonlijk aanwezig voor de inauguratie van twee splinternieuwe schaaktafels. Jorden is ambassadeur van Urban Chess, een soort van movement dat vanuit Utrecht nu ook Groningen heeft bereikt.

Initiatiefnemer Jesús Medina Molina startte begin 2018 met drie schaaktafels in het Maximapark in Utrecht: “Ik heb toen een stuk of tachtig wethouders en burgemeesters in de rest van Nederland aangeschreven met het verzoek ook schaaktafels te plaatsen in hun gemeenten. Sinds de start van mijn initiatief hebben inmiddels 21 gemeenten schaaktafels geplaatst in parken, pleinen en schoolpleinen. Mijn initiatief wordt gesteund door de schaakbond (KNSB), de Wereldschaakbond (FIDE), maar ook professoren Erik Scherder en Dick Swaab zijn er enthousiast over.”

Jorden van Foreest kijkt goedkeurend naar de schaaktafels van Urban Chess (Foto: Jesús Medina Molina)

Workshops

En in Groningen werd dus ook de gemeente enthousiast, aangespoord door de buurt en schaakliefhebbers. Er zitten volgens Jesús allemaal toffe initiatieven aan te komen: “Deze chess courts worden gebruikt voor vaste wekelijkse schaakmomenten, maar ook om er schaakactiviteiten te organiseren. Denk aan workshops voor kinderen en schaken voor een goed doel.”

Eenzaamheid tegengaan

Jesús hoopt dat Urban Chess net zo’n succes wordt in Groningen als in Utrecht: “In het Maximapark is het zo druk op zondagen, dat mensen inklapbare tafeltjes meenemen onder de arm om te schaken. Ook worden er op zondag schaakborden geplaatst op de bagagedragers van fietsen omdat er zo veel schakers op af komen.” En het dient een mooi doel: “Doelstelling is het verbinden van mensen, het tegengaan van eenzaamheid en ervoor zorgen dat alle kinderen het schaken kunnen zien, leren en spelen.”

Psst, hier meer afleiding: