Nieuwe flitspalen ringweg niet rechtsgeldig

Digitale flitspalen

De Westelijke ring krijgt twee nieuwe digitale flitspalen en twee oude analoge geldsprokkelmachines worden vervangen door digitale flitsers. Dat melden we gister. Vandaag is het nieuws dat de politie niet alleen via de digitale weg boetes mag versturen. 

Voordeel flitspalen is onwettig

Het voordeel voor de staat is dat digitale flitspalen sneller werken. Er komt geen menselijke handeling aan te pas en de boetes liggen al op de mat als je ongeveer thuiskomt van je autoritje. Nu oordeelt het Gerechtshof in Leeuwarden dat het digitaal opleggen van boetes not done is.

De rechter zegt zelfs dat het onrechtmatig is. Bij elke boete moet te achterhalen zijn welke opsporingsambtenaar de sanctie heeft opgelegd. Bij digitale flitspalen gaat alles automatisch en dat mag dus niet. Foei!

Daaaaag Teeven

Bij digitale flitspalen is dat niet het geval en dus mag het niet van de rechter. Dit betekent dat staatssecretaris Teeven een gat ziet ontstaan in zijn begroting. In 2013 zijn sikkom 280.000 boetes onterecht verstuurd. Deze enorme hoeveelheid boeters vertegenwoordigt een waarde van 109 miljoen euro. Dag Teeven, zeg maar dag tegen je onrechtmatig verkregen geld. Daaaaag!

Bron: Volkskrant

Psst, hier meer afleiding: