Nieuwe maatregels: groepsvorming vanaf nu verboden tot 1 juni

Premier Rutte houdt op dit moment een persconferentie samen met minister Grapperhaus van justitie, De Jonge van volksgezondheid en Van Rijn van medische zorg. In de bijeenkomst zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om corona te bestrijden.

De bewindslieden hebben complimenten voor het overgrote deel van Nederland dat zich houdt aan de richtlijnen. “De sleutel van succes ligt in de collectieve verantwoordelijkheid”, meldt Grapperhaus. Maar er is ook een keerzijde, een deel dat wel de drukte opzoekt. En dat moet niet. Rutte: “Ik erger me enorm aan de beelden van volle stranden.”

Max drie mensen op bezoek

Grapperhaus denkt daar hetzelfde over en benadrukt het belang van de 1,5 meter afstand. Omdat niet iedereen vanuit zichzelf aan die stevige richtlijn kan houden, komen er nieuwe afspraken en richtlijnen. Zo mogen er maar maximaal drie mensen tegelijk op bezoek zijn in een huis. Daarmee wordt een eind gemaakt aan de vele huisfeestjes.

Drie nieuwe maatregelen

1 – Alle samenkomsten worden tot 1 juni verboden, ook bijeenkomsten onder de honderd mensen.

2 – Burgemeester krijgen meer handvatten om de maatregelen uit te voeren.

3 – Er worden boetes uitgedeeld.

Noodverordening

In noodverordeningen wordt de ruimte gecreëerd om handhaving hierop mogelijk te maken. Zo kan de gemeente locaties sluiten waar te veel mensen komen, zoals parken en sportvelden. Het kabinet legt in de persconferentie, die nu nog gaande is, de maatregelen uit.

Alle aandacht voor ziekenhuizen

Minister Van Rijn geeft aan dat er alles aan wordt gedaan om de capaciteit in ziekenhuizen op te pompen. Onderdeel daarvan is een nog op te zetten speciale productielijn met de Nederlandse industrie om ziekenhuizen te voorzien van voldoende materiaal.

Blijf binnen

Het devies van de hele persconferentie is streng: blijf zoveel mogelijk binnen. Toch gaat het kabinet niet over tot een grotere lockdown. Doe boodschappen als dat nodig is, haal een frisse neus, maar doe dat met de nodige veiligheidsmaatregelen. Zoals voldoende afstand en alleen of met je kind of partner. Maar doe niet aan groesvorming.

Kortom: het kabinet maakt een eind aan persoonlijke vrijheden. Niet omdat er een staatsgreep gaande is. Wel omdat er een bizar en onbekend virus rondwaart dat ervoor zorgt dat de ziekenhuizen vol liggen en vele mensen overlijden, mits we niet het sociaal contact drastisch verminderen.

Een gedeelte van de bevolking kon met die eigen verantwoordelijkheid voor het collectief omgaan. En dus moet de regering het volk tegen zichzelf in bescherming nemen. Bedankt hè, alle mensen die deze week massaal gesport en gechilled hebben op drukke pleinen en volle plantsoenen.