Nieuwe regels: Noorderplantsoen en Stadsstrand moeten na 22:00 uur stil zijn. Anders grijpt politie in

Feestje afgelopen week in Noorderplantsoen

De gemeente Groningen is de overlast in het Noorderplantsoen en het Stadsstrand meer dan zat. Herrieschoppers die de omgeving terroriseren, worden hard aangepakt.

Stevige maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat de situatie in deze Groninger ‘hotspots’ vaker uit de hand loopt. Omwonenden spreken van ondraagelijke overlast door groepen die tot diep in de nachtelijke uren luidkeels feestvieren.

Burgemeester Koen Schuiling kondigde woensdag een alcoholverbod in het Noorderplantsoen en het Stadsstrand en verklaart deze gebieden na 22.00 uur tot stiltegebied. Wie de regels aan zijn laars lapt wordt op de bon geslingerd of aangehouden.

Geweld tegen politie

Dat laatste was onlangs het geval toen onverlaten herrie bleven schoppen en zelfs geweld gebruikten tegen de politie. Schuiling: “Er wordt veelvuldig overlast veroorzaakt. Het getuigt van weinig respect tegenover omwonenden. Na kroegbezoek feesten mensen verder in het Noorderplantsoen en op het Stadsstrand. Ik ga bekijken of tegen deze personen voor langere tijd een gebiedsverbod kan worden opgelegd.’’

Volgens Schuiling is bij de maatregel om beide gebieden tot stiltegebied te verklaren, weloverwogen gekozen voor het tijdstip van 22.00 uur.

“Daarna wordt een normaal gesprek met de lawaaischoppers in rap tempo minder mogelijk. We kijken nog naar de terrasvergunning van de horecaondernemer bij het Stadsstrand. We zullen handhaven met politie en mensen rond half tien ‘s avonds erop wijzen dat ze zich in een stiltegebied bevinden.’’

Om de maatregelen in te voeren is nog een wijziging van de plaatselijke verordening nodig. ,,Maar we kunnen er nu al wel mee werken.’’

Toiletten op Stadsstrand

De gemeente wil toiletten plaatsen op Stadsstrand. “Op het Noorderplantsoen zijn toilettenvoorzieningen die nog gebruikt kunnen worden. We moeten ons realiseren dat de maatregelen extra financiële middelen vragen en dat de gemeenteraad een voorstel kan verwachten. In beide gebieden blijft het mogelijk om een kleine barbecue te houden, maar niet te dicht bij aangrenzende huizen. De gemeente blijft gebruik maken van stewards, maar zet politie in als mensen willens en wetens de regels overtreden, aldus Schuiling.

De burgemeester wil de maatregelen deze zomer handhaven. ‘Ik hoop dat herrieschoppers zich realiseren dat de overlast die ze veroorzaken volstrekt onacceptabel is, maar als ik dit zeg denk ik dat ik tegen doven praat.’’

Het CDA en de ChristenUnie hadden het college van burgemeester en wethouders gevraagd hoe ze orde op zaken willen stellen. ,,U komt met een totaalpakket aan maatregelen. Je wil ze liever niet nemen, maar als mensen zich misdragen kan het niet anders’’, aldus CDA-raadslid René Bolle.

Door Johan de Veer

Psst, hier meer afleiding: