Nieuwe zebrapadsituatie Herestraat-Zuiderdiep gevaarlijk voor rolstoelers: geen op- en afritten

Links de nieuwe oversteekplaats in de Herestraat zonder op- en afritten. Rechts de oude plek, ondertussen ook zonder.

Wie goed ter been is staat al raar te kijken bij de gewijzigde oversteeksituatie Herestraat-Zuiderdiep. De meeste zebrapaden zijn verdwenen en de looproute is veranderd. Looproute dus. Want met zij die zich voortbewegen in een rolstoel is geen rekening gehouden door de gemeente.

Arjen is afhankelijk van zo’n rolstoel en is op z’n zachtst gezegd zeer verbaasd hoe de toegankelijkheid in korte tijd enorm achteruit is gegaan. “Of de wijziging nodig is kan ik minder goed beoordelen, maar dat het impact op mij heeft wel.”

Kil en zakelijk

“Ik had eerst nog wel goede hoop dat na het verplaatsen van het zebrapad ook de op- en afritten zouden meeverhuizen. Ik heb de gemeente er ook gelijk via Twitter op gewezen.” De hoop van Arjen blijkt nergens op gebaseerd. De gemeente blijkt of op vakantie of Oost-Indisch doof. De op- en afritten bij de oude oversteekplek verdwijnen en op de nieuwe plek keren ze niet terug.

Dus klimt de Stadjer nogmaals in de digitale pen. Urgentie is er bij de gemeente echter op geen enkele manier bij. De webcaremedewerker van dienst dient zich schijnbaar aan een zakelijk script te houden en meldt dat verkeersdeskundigen binnen zes weken zijn melding zullen beoordelen.

Dezelfde verkeersdeskundigen die mindervaliden even vergeten waren bij het wijzigen van de verkeerssituatie op het belangrijke kruispunt in de binnenstad. Verder geen excuses, geen empathie, geen begrip. Een kille zakelijke mededeling zonder serieus handelingsperspectief. Als webcare een vak op school was zou een één het enige juiste cijfer zijn.

Ongewis

Wanneer Arjen voor een derde keer aanklopt bij de gemeente krijgt hij uitleg waarom de situatie veranderd is. Dat is echter helemaal niet zijn verzoek. Het waarom, of je het er mee eens bent of niet, is inmiddels duidelijk. Waarom rolstoelgebruikers, maar wellicht ook mensen met rollator of kinderwagen de dupe zijn, blijft echter ongewis.

De verkeersdeskundigen van de gemeente zullen ondertussen wel genieten van een welverdiende vakantie. Lekker hiken door de Alpen ofzo, waar ze hun eigen looproute kunnen bepalen. Hopelijk hebben ze bij terugkomst op hun suffe kantoor tijd ervoor te zorgen dat bezoekers van de binnenstad in een rolstoel fatsoenlijk door de Herestraat kunnen rijden.

Update: de gemeente heeft naar aanleiding van onze publicatie laten zo snel mogelijk tot actie over te gaan. “Het creëren van op- en afritten bij het nieuwe zebrapad had al moeten gebeuren,” laat een woordvoerder weten. “Door ziekte en krapte op de arbeidsmarkt lukte dat niet, maar we gaan er nu alles aan doen het binnen afzienbare tijd voor elkaar te krijgen.”

Psst, hier meer afleiding: