Nieuwjaarsfeest terug in Grunn

Vuurwerk

Het nieuwjaarsfeest is weer terug in Stad! Na vier jaar zonder het traditionele feest te moeten doen, kunnen Groningers op 1 januari elkaar weer gelukkig nieuw jaar wensen tijdens de receptie in Martiniplaza.

Verhuizing

Eerder werd het feest gehouden in de Oosterpoort. Het was gratis te bezoeken voor alle inwoners van Stad en iedereen kreeg een drankje. Om geld te besparen besloot de gemeente Groningen in 2012, na een bestuurscrisis, het feest te schrappen.

Dat besluit leverde een stroom aan reacties op: veel Groningers wilden hun receptie terug. De gemeente stelt vanaf komende jaarwisseling voor het eerst weer subsidie beschikbaar. Het gaat om 65.000 euro. Vroeger was dat 100.000 euro. Extra geld moet binnengehaald worden via sponsoren.

Het stadsbestuur zegt dat voor Martiniplaza is gekozen vanwege de grotere ruimte. Een financiële reden speelt ook mee: in Martiniplaza kan de receptie goedkoper gehouden worden dan in de Oosterpoort.

vuurwerk Groningen drone video filmpje

Alternatief nieuwjaarsfeest

Vier jaar lang werd na het schrappen een alternatief nieuwjaarsfeest gehouden in Huize Maas en de Euroborg. De organisatoren daarvan zijn betrokken bij het feest in de nieuwe vorm. Een van hen is Chris Garrit: “Het is geweldig dat de gemeente nu weer meedoet. Een stad als Groningen hoort gewoon een grote nieuwjaarsreceptie te hebben.’’

Breed publiek

Dat vindt ook wethouder Paul de Rook. Volgens hem is duidelijk gebleken dat Groningers hun feest graag terug wilden. Het stadsbestuur en de werkgroep hebben onlangs beklonken dat het feest terugkomt. De precieze invulling van het programma is dan ook nog niet bekend. Garrit zegt dat in ieder geval geprobeerd wordt een breed publiek te bereiken.

Ga het gesprek aan ( comments)