Nieuwste schaakkoning komt uit Stad: Jorden van Foreest wint Tata Steel!

Geon (links) en Sipke (rechts) spelen de winnende partij na

De Groninger schaakwereld stond afgelopen zondagavond op haar kop. En eigenlijk kun je Groninger schrappen, want van Rusland (Garry Kasparov) tot Abu Dhabi (Sokolov Ivan) was er lof voor ‘onze’ Jorden. Hij won het wereldwijd zeer hoog aangeschreven Tata Steel Chess Tournament. En daar mogen we in Grunn best trots op zijn!

Jorden van Foreest is de verrassende opvolger van Jan Timman, die in 1985 het toernooi won, toen het nog Hoogovenstoernooi heette. Op het ‘Wimbledon van het schaken’ moest Jorden het in de finale opnemen tegen landgenoot en vriend Anish Giri. In een ‘sudden death’ – of voor schaakfreaks ‘beslissende Armageddon’ – kwam Giri in tijdnood waardoor Jorden nu de koning is!

Kroegschaken

In een helaas nog altijd gesloten Proeflokaal Hooghoudt ontmoeten we twee oud-trainers van Jorden: ‘Grootmeester’ Sipke Ernst & Geon Knol. Het tweetal is nog altijd dronken van geluk. En stel dat het café aan het Gedempte Zuiderdiep open was geweest waarschijnlijk ook daadwerkelijk beschonken. In het café, waar de denksport een warm hart toegedragen wordt, heeft Jorden vele succesvolle partijen gespeeld.

Bord op tafel

De schaakvrienden zijn nog geen vier minuten binnen of het schaakbord staat al op tafel. Uiteraard wordt de winnende partij van Jorden nagespeeld. Sipke is zelf(s) grootmeester. En dat is best bijzonder: “Daar zijn er in Nederland maar een stuk of dertig van,” aldus Geon. Volgens grootmeester Sipke is het succes van Jorden te danken aan een mix van focus, stimulatie door de omgeving én Groningen.

Schaakhoofdstad van Nederland

Want Groningen is volgens Geon schaakhoofdstad van Nederland! “Leiden doet niet veel voor ons onder, maar híer heerst echt een schaakcultuur. Jorden kwam afgelopen mei nog op een maandagavond (schaakavond van schaakclub SISSA) Proeflokaal Hooghoudt binnenlopen voor een paar partijen en biertjes. Hij heeft jarenlang midden in het centrum gewoond en zijn ouders wonen ook gewoon nog in de stad.” Jorden woont sinds een paar maanden overigens in het Belgische Brugge, samen met zijn vriendin, ook een verdienstelijk schaker. “Vanuit daar kan hij makkelijker naar toernooien in Duitsland en Frankrijk reizen”, voegt Sipke toe.

Trots van het Noorden

De oud-trainers zijn natuurlijk ontzettend trots op ‘hun’ Jorden. Zelfs grootmeester Sipke staat af en toe versteld van zijn zetten. “Hij doet dingen die wij niet kunnen doorzien.” Volgens Geon hoort zijn oud-leerling nu bij de absolute top van de wereld: “Dit is Champions League niveau. Hij hoort nu bij sowieso de beste veertig schakers ter wereld.”

Feestje?

Op de vraag of dit nog gevierd gaat worden wanneer de kroegen weer open zijn hoeven de mannen niet lang na te denken. “We gaan dit absoluut nog vieren in het café en reken er maar op dat Jorden er dan bij is, want Jorden is een Groninger!”

Psst, hier meer afleiding: