Nog eem over de ‘Free Palestina’-demonstratie op de Grote Markt: wij waren er net op het verkeerde moment

Palestina demo

De sfeer was bijzonder, er werd gehost zonder 1,5 meter afstand en een enkele keer ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ geroepen. Dat schreven we gister over de demonstratie op de Grote Markt, waar aandacht werd gevraagd voor de Palestijnse kwestie. Dat was allicht iets te kort door de bocht omdat we net op het verkeerde moment op het plein waren.

Toen wij er waren, klitten ongeveer dertig mannen dicht op elkaar samen. Arm in arm werden Arabische liederen gezongen, gedanst en geschreeuwd. Het leek zelfs wel een grote groepsknuffel en dat in coronatijd. Daar ging ons artikel over. Maar het bleek, volgens betrokkenen, te gaan om een kleine minderheid, bij wie de emoties kortstondig hoog opliepen, en waar de organisatie zich nadrukkelijk van distantieerde. Wesley Pechler, een van de demonstranten, legt op zijn Facebookpagina uit: “Ze schreeuwden door speeches heen en er werd op een Israëlische vlag gestampt. Maar de organisatie nam daar direct afstand van. Dat was fijn. En bij de overgrote meerderheid was de sfeer goed.”

“Kleine groep verpestte het voor de rest”

Obed Brinkman, van de organisatie, deelt de lezing van Wesley. “Er was inderdaad een vervelende groep, die ik meermaals heb aangesproken op hun gedrag. Ze waren er duidelijk niet om de Palestijnen te steunen, want ze riepen dwars door de speeches heen. Toen de demonstratie was afgelopen zong deze groep al hossend inderdaad een paar antisemitische leuzen. Dat vond ik als organisator echt verschrikkelijk. Na afloop hoorde ik ook van veel Palestijnse mensen, die aanwezig waren, dat ze vreselijk baalden van deze groep omdat de demo daarmee slecht in het nieuws zou komen. En dat is gebeurd in het eerste artikel. Door in te zoomen op deze groep is de hele demo weggezet.”

Ook Joram Krol, de bekende fotograaf, nam aanstoot aan onze publicatie omdat die volgens hem geen recht doet aan wat er de hele middag gebeurde. “Het artikel was veel te eenzijdig. De demonstratie was overall zeer geslaagd. Er zat veel meer in dan alleen dat groepje dat jullie gefilmd en beschreven hebben. Ik begrijp dat jullie met jullie budget niet altijd overal bij kunnen zijn, of de hele middag acte de precense kunnen geven, maar de sfeer was erg vriendelijk. Hamas, Hamas, Joden aan het gas, heb ik ook niet gehoord. Mensen die te emotioneel werden, werden door anderen tot rust gemaand. Het was al met al een prima demo. Ik zou de dag als bijzonder gemoedelijk beschrijven.”

Reden demonstratie

De ongeveer 300 demonstranten wilden aandacht vragen voor de situatie in Palestina. Palestijnen moeten steeds meer grond en huizen afstaan aan Israël, een proces dat al decennia gaande is, en de maat is volgens velen vol. Bij de laatste kolonisatie van Palestijnse woningen vloog de vlam in de pan wat vooralsnog resulteert in het over en weer schieten van raketten. Zo heeft Israël ook vannacht weer honderden projectielen op Palestijns grondgebied afgevuurd. Aan beide zijden vallen slachtoffers, maar het zijn met name de Palestijnen die overlijden. De VN heeft Israël al vaker opgeroepen te stoppen met de kolonisatie en de ongelijke behandeling tussen Israëliërs en Palestijnen

Psst, hier meer afleiding: