Nog een klap in ’t gezicht voor Grunn: nieuwe minister staat achter besluit kinderhartcentrum UMCG te sluiten

Klap na klap krijgt Grunn te verwerken. Na ’t debacle met de 10k SNN-subsidie van gisteren, kon dit er ook nog wel bij: via een brief aan de Tweede Kamer laat de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers weten dat hij vast zal blijven houden aan het besluit van Hugo de Jonge om het centrum voor kinderhartchirurgie van het UMCG te sluiten.

Vlak voor kerst zetten betrokkenen een petitie op die binnen enkele dagen al 150.000 keer werd ondertekend. In totaal haalde de petitie bijna 250.000 handtekeningen op. Tevergeefs, blijkt nu.

Geografische spreiding niet van doorslaggevend belang

Kuipers stelt in de brief dat het nodig is de zorg te concentreren in Utrecht en Rotterdam, om de kwaliteit van de complexe operaties te kunnen waarborgen. Geografische spreiding is hierbij niet van doorslaggevend belang, zo valt te lezen. Acute opnames van kinderen met hartproblemen blijven wel mogelijk in het UMCG, schrijft Kuipers.

Onlangs gingen wij nog in gesprek met het hoofd kindercardiologie, Rolf Berger, die verbijsterd is over de aankondiging van De Jonge, de oud-minister die nu dus bijval krijgt van Kuipers. En met Berger vele anderen: verpleegkundigen, artsen, patiënten, kinderen en betrokken ouders. Eigenlijk níemand wil dat het kinderhartcentrum verdwijnt.

Maar de kans dat dit wel gebeurt, is groot. De Tweede Kamer moet nog akkoord gaan met het voorstel. Maar een meerderheid van de partijen lijkt op dit moment voor het besluit van de minister te zijn.

Psst, hier meer afleiding: