Nog even over die leuke weggeefkastjes… Deze liggen vol sinterklaascadeautjes en Jimmy’s begon een inzamelingsactie

Esther Smid deponeert wat 5 december presentjes in Weggeefkast SH50

Weggeefkastjes schieten als paddenstoelen uit de grond. We schreven al eens over het Tegeefkastje van Kor Dijkstra, een klein weggeefwinkeltje met houdbaar eten. En onlangs nog over het weggeefkastje van Esther Smid, dat volstaat met verzorgings- en menstruatieproducten. Nu duiken er ook weer weggeefkastjes op vol met ingepakte kadootjes: de zogenoemde Kastjes van Sinterklaas.

Het Kastje van Sinterklaas bestaat al ruim tien jaar. Het is een initiatief van twee buurvrouwen uit Beijum. Het idee: wijkbewoners kunnen (overbodige) spullen ingepakt in een weggeefkastje leggen en – als ze dat willen – zelf een pakje meenemen.

Een samenleving van ikke, ikke, ikke

Sandra Heijen heeft ook al ruim drie jaar een weggeefkastje, op Facebook bekend als weggeefkastje SH50. Er ligt van alles en nog wat in, van kinderspeelgoed tot huishoudelijke apparaten. Speciaal voor Het Kastje van Sinterklaas heeft ze nu een plankje beschikbaar gesteld dat vol mag worden gelegd met ingepakte sinterklaascadeautjes. “Het loopt als een tierelier”, zegt Sandra. “2/3 van de cadeautjes die de afgelopen dertig uur zijn gebracht, zijn ook alweer weg. En er liggen ook alweer vijftien nieuwe cadeautjes in.”

Toen Heijen benaderd werd, wilde ze graag een plankje beschikbaar stellen voor dit initiatief. “We leven in een samenleving van ikke, ikke, ikke. Maar bedenk dat er ouders zijn die helemaal geen sinterklaascadeautjes voor hun kinderen kunnen kopen.”

Dit jaar staan er drie Kastjes van Sinterklaas in Stad, of vlakbij Stad. Eentje aan de Beijumerweg 1024 in De Hunze, eentje in aan de Scheltemaheerd 50 in Beijum en eentje aan de Engelberterweg 85 a in Engelbert.

Jimmy’s houdt een inzamelingsactie en maakte deze foldert.

Jimmy’s verzamelt verzorgingsproducten voor Esther Smid

En dan nog even over dat kastje van Esther Smid. Naar aanleiding van ons vorige artikel, besloot Silke Jonge van Jimmy’s een inzamelingsactie te beginnen. “Tot en met 24 december kan iedereen bij Jimmy’s verzorgingsartikelen brengen. Die doneren wij dan aan Esther Smid.”

Jimmy’s is een ontmoetingsplek voor jongeren tussen de 12 en 27 jaar oud. Het is onderdeel van zorg- en welzijnsorganisatie MJD.

Juist meiden in deze leeftijd lopen er soms tegenaan dat zij geen geld hebben voor verzorgings- of menstruatieproducten. Dat zette Jimmy’s ertoe aan Esther een steuntje in de rug te geven. Hulde!

Psst, hier meer afleiding: