NS-machinist brengt passagiers zondagnacht tóch nog thuis: “Een verdomd mooi stukje menselijkheid en opoffering”

omaatje trein
Foto: Wim Mijlof

Een treinpassagier die afgelopen zondagnacht van Zwolle naar Grunn reisde, wil een dikke shout out doen naar de NSmachinist die ervoor zorgde dat een groep passagiers ’s nachts tóch nog veilig thuis werd gebracht. De eigenlijke machinist was plots spoorloos, waarop deze collega er nog een laat dienstje tegenaan plakte. “Een verdomd mooi stukje menselijkheid en opoffering.”

We hebben regelmatig wat te mopperen op de NS. Stakingen, treinen die niet rijden, wisselstoringen, te volle treinen, vechtpartijen: er gaan gewoon te vaak dingen niet helemaal lekker daaro. Zo ook afgelopen zondag, toen de machinist van de laatste trein van Zwolle naar Groningen niet kwam opdagen.

Spoorloos verdwenen

Een groep passagiers stond daar maar, om kwart over 12 ’s nachts, op een koud, nat en guur station, niet wetende wat te doen. En de NS app gaf steeds meer vertraging voor de rit aan. Totdat de rit helemaal verdween, en de eerstvolgende optie de volgende ochtend was.

Terwijl een deel van de groep alvast uitzocht wat een taxirit naar Grunn kost, of hoe duur een last-minute hotelletje in Zwolle is, ging een ander deel van de groep op onderzoek uit. Zowel de conducteur als de machinist van de trein bleken spoorloos. Weg. Foetsie. Zoek.

Redder in nood

Maar dan komt de verlossende aankondiging: er komt nog een trein aan om 00:54 uur, en díe machinist wil nog wel een extra ritje naar Grunn maken.

Hulde!

Twee minuutjes later zitten alle passagiers tóch nog lekker warm in de trein naar Stad. “Deze machinist plakte er zo laat nog een dienst aan, en moest ook nog eens thuis zien te komen, allemaal zodat een groep mensen niet zou moeten overnachten op station Zwolle, of 200 euro voor een taxi moest dokken”, schrijft passagier Arsalan ons. “Een mooi verhaal en een verdomd mooi stukje menselijkheid en opoffering van deze man wiens naam ik niet weet.”

Psst, hier meer afleiding: