Soort van ode aan de Groninger nacht

Papengang nacht Groningen

“Ja, ik heb wel een tipje voor je. Wil je er ook nog een beetje hasj bij? Mag wel, ik heb genoeg.” Het is vijf uur ’s ochtends en druk in de Poelestraat. Ik vraag random mensen naar attributen om mijn jointje mee af te draaien.

Iedereen is behulpzaam en doorzoekt de zakken in de hoop een twee euro-kaartje te vinden, maar helaas. Dan staat hij daar, de redder in nood: Ricardo. Klein, blond, bij de hand, een echte Groninger uit Vinkhoez’n. Hij breekt zijn blok hasj in tweeën en draait een tipje. “Nee joh, ik hoef geen geld. Geniet ervan, jongens! Ik ga naar huis en draai er zelf nog een.”

Groninger nacht Groningen

Hartje Groningen

Heb ik al eens gezegd waarom ik van deze stad hou? Zo niet, dan doe ik het nu: omdat je tot diep in de nacht een club kunt binnen waggelen. Ben je er een uur later klaar met de locatie, maar nog niet met stappen? No worries! Er zijn nog zoveel spots waar je welkom bent voor een dansje, een sjansje en een goed dronkenmansgesprek.

Klauter om vier uur uit ’t Vaatje, hap frisse lucht, tank nieuwe energie en de Groningen ligt nog aan je voeten. De opties lijken oneindig. Paradigm, OOST, Oceans, Kokomo. Of de Poele- en Peperstraat induiken. Op zoek naar nog één afzakkertje. In het Pakhuis, Sub, Shooters, Het Feest, de Kar, &zo, Klein Amsterdam, of Negende Cirkel.

Groninger Nacht

Eindeloze nacht

Of Warhol waar de nachten zo eindeloos zijn dat ze moeiteloos overgaan in middagen. De drie verdiepingen van de nachtbrakersclub zijn fraai geëmbed in het eeuwenoude pand. Met behoud van het historische karakter door de dikke oude balken waar barretjes, trappen en dansvloeren omheen zijn gebouwd.

De rauwe toegang tot Warhol maakt het plaatje compleet. De Papengang is prachtig met hele brute en kleurrijke graffiti’s en heeft met De Zolder, coffeeshop De Dees en Warhol drie iconische nachtbewoners. Maar de steeg is ook getto. Een tijdje terug schreven we over de verpaupering van de gang, helaas is het er qua looks niet beter op geworden.

Papengang Groninger Nacht

Papengang smetje

Zo heeft de gammele schutting plaatsgemaakt voor een hekwerk met stutten waar de NAM jaloers op is. Daarachter ligt de bende van ellende. Hopen puin. Bulten vuilnis. Gesouffleerd met een winkelwagen. Wat wel goed is: er staan sinds kort beveiligers bij de deuren van De Dees en De Zolder. Daardoor is een groot gedeelte van het schorriemorrie vertrokken.

Beter voor de stad. Beter voor de nacht. Die verder zo vet is dat je na al dat borrelen nog overal kunt aanschuiven voor een hapje eten. Pizza, Italiaans of van Domino’s, eierbal, patat, kebab, shoarma, pasteitjesman, burgers met Belgische frieten. Het kan allemaal, zelfs rond het tijdstip dat marktkooplui hun kramen alweer opbouwen.

Groningen eierbal

De markt

Johannes Peetsma van The Given Horse daarover op Facebook: “Het mooiste is als je naar huis loopt/fietst in de winter om 06:30 uur en dat het dan nog donker is. Dan heb je het gevoel dat je het niet per se heel laat hebt gemaakt. Totdat je ziet dat die motherfuckers met hun frisse kop de markt aan het opbouwen zijn op de vismarkt.

De volgende keer dat ik dat zie, wil ik niet nadenken over de eventuele kater en ga ik met vingerloze handschoenen en wolkjes waterdamp uit m’n mond helpen met de opbouw. De sigaret laat ik in m’n mondhoek bungelen en klagen doe ik binnensmonds. Ik hoef mijn problemen niet te delen, ik moet mijn waar verkopen. Zoveel mogelijk, totdat de markt voorbij is.”

Poelestraat pizza-automaat

Nog één voorbeeld waarom Groningen zo geweldig is: het is voorbij zes uur op de Vismarkt. Een knap meisje waggelt naar huis. Van de gevel naar de stoep en weer terug. Meer stappen zijwaarts dan naar voren. Prachtig en herkenbaar beeld. We hebben bijna allemaal weleens de walk of shame gelopen.

Het vat Groningen in één shot samen. Nachtelijke schoonheid, vrijheid en blijheid op de allerlaatste ladderzatte benen. Nog net de kracht hebben het sleutelgat vinden om vervolgens te crashen op de trap. Plus: de compositie met de schaduw, het licht en de opbouwende markt is nice. Dus pak ik de telefoon om er een foto van te maken.

Groninger nacht

To the rescue

Een jongen fietst ons tegemoet. Hij spot de dame, maar ziet ook dat ik mijn telefoon op haar gericht heb. Dat zint hem niet, dat vertrouwt hij niet. “Hey, kennen jullie elkaar?” Hij kijkt mij streng aan, zet zijn fiets neer en loopt naar de meid toe: “Gaat het wel? Volgens mij zat die gast je te filmen.” Gelijk heeft ie.

Er gebeuren er nare dingen na zonsondergang. Ook in Stad. Mishandelingen, aanrandingen, zakkenrollerij, kotsen en veel meer leed. Maar de Groninger nacht is over het algemeen om van te houden en om te koesteren. Geen betutteling. Weinig gezeik. Wel gezelligheid, op elkaar letten en verbroedering. Tot ver voorbij het ochtendgloren.

Hartje Groningen. Niet omdat het elke nacht moet, wel omdat het kan.

IMG_5690

Psst, hier meer afleiding: