Ode aan Frans en oproep aan 050: koester deze man en blijf van zijn spullen af

https://www.youtube.com/watch?v=e81NcHrpEjM

Elke stad heeft excentriekelingen nodig. Markante mannen en vrouwen die de maatschappij kleur geven en boven de grijze massa uitstijgen. Gelukkig zit Groningen vol met mensen die zichzelf zijn, maar juist daardoor anders zijn dan de rest. Zoals Frans, misschien wel een van de bijzonderste gezichten in 050.

Frans rijdt rond op zijn scootmobiel, die is versierd met stickers, bloemetjes, lichtjes, bellenblazers, een dikke subwoofer en nog meer lichtjes. Meestal is hij gehuld in een witte overal, maar ook weleens in een zwart en leren pak, met daarboven steevast een opvallende hoed. Tussen zijn lippen bungelt doorgaans een joint. Zijn mandje zit vol met speelgoed voor kinderen en andere attributen om het volk te vermaken. De kans om hem te spotten is het grootst tussen zonsondergang en -opgang.

Frans is pure rock ’n roll

Dan is hij in zijn element. Zijn hele leven heeft in het teken gestaan van rock ’n roll. Toen artiesten als Herman Brood en Jules Deelder Groningen ontdekten, was Frans erbij. Sterker: hij werd erg goede vrienden met de topmuzikanten en behoorde tot de absolute intimi van de rocksterren. Volgens sommige bronnen was Frans zelfs de local dealer voor al die grote namen die in Groningen neerstreken, voor een nachtje of voor langer, zoals Herman Brood. Als Jules nog eens een optreden geeft in de stad, staat Frans altijd op de gastenlijst. “Frans + 780.”

Frans Noorderzon 1 Markt

Ook op de markt heeft Frans zijn sporen verdiend. En ook daar is hij een opvallende verschijning die wat rock ’n roll toevoegt aan het harde arbeidersbestaan van de marktkooplieden. Tegenwoordig is Frans afgekeurd, kampt hij met gezondheidsproblemen en is hij gekluisterd aan zijn scootmobiel. Maar dat betekent niet dat de rock’n roll in Frans is afgestorven. Integendeel. Hij trekt er met zijn scootmobiel meer dan ooit op uit. Het liefst daar naartoe waar jongeren samenkomen, borrels drinken en feesten.

Denk aan festivals in de stad, of gewone stapavonden. Hij entertaint, rookt graag een jointje met passanten en geniet van de aandacht. Door de meesten wordt hij op handen gedragen. De beste man is een icoon geworden. Een van de belangrijkste gezichten van nachtelijk Groningen. Overal waar hij verschijnt krijgen mensen spontaan een glimlach op hun gezicht en komen ze samen rondom zijn scootmobiel om te dansen, lachen en verbroederen, precies hetgeen wat Frans het liefste doet. Verbinden en vermaken. “Ze zijn zo lief tegen mij.”

Redder van menig feest

Zoals gisteravond bij Simplon. Het reggae-optreden van Lee ‘Scratch’ Perry gaat op het laatste moment niet door. Maar gelukkig is Frans er met zijn scootmobiel en dikke subwoofer. Buiten op de stoep voor Simplon steelt hij de show met vrolijke reggae uit zijn speaker, zeepbellen, jointjes en gezelligheid. Zoals de inzender van onderstaand filmpje pent: “Reggae-ster komt niet opdagen Simplon, maar Frans saves the night buiten.”

https://www.youtube.com/watch?v=OFmo1Hkd2CM

Ofwel: Frans is een zegen voor Groningen. Hij valt op, geeft smoel aan de stad, zet Groningen op de kaart als kleurrijke en vrije stad door regelmatig media te halen als Dumpert en Sikkom. Zulke mensen moeten we koesteren en op een voetstuk plaatsen het liefst. Maar helaas gebeurt te vaak het tegenovergestelde. Frans wordt regelmatig beperkt in zijn vrijheid en leven. Door kutjongeren die spullen van scootmobiel rippen of slopen en door portiers die hem weigeren, terwijl hij op de gastenlijst staat.

Maar ook beveiligers van evenementen die hem liever niet op het terrein hebben, ook al is het een openbaar en gratis event, zijn niet altijd even lief. Ze treiteren hem weg door bijvoorbeeld zijn bellenblaasapparaat af te pakken. Zelfs de politie is niet de beste vriend van de bekende scootmobieler. Hij doet geen vlieg kwaad. Rijdt zijn rondjes, maakt de mensen vrolijk en rookt zijn jointje. Zoals het aloude gezegde voorschrijft: een tevreden roker is geen onruststoker. Toch vindt de politie het vaak nodig om zijn jointjes af te pakken.

Kom niet aan hem!

Want je mag officieel niet buiten roken. Heeft de rocker poep aan. Hij is een kind van de hippiegeneratie. Vrijheid en blijheid drijven hem. Maar als twee agenten hem boos toespreken en zijn wiet afpakken, kan hij weinig anders dan zijn genotsmiddel inleveren. Heel zuur, want Frans is niet rijk. Integendeel. Een jointje is een behoorlijke investering voor hem. Daarom een oproep aan een ieder die Frans kliert, door hem te weigeren, door zijn spullen te slopen of te jatten, of door zijn jointje af te pakken: kap daarmee.

Koester Frans zolang hij er nog is. Rol de rode loper voor hem uit. Maak een filmpje of selfie met hem. Stuur het naar ons op via Dump je meuk. Geniet van zijn muziek en vrolijke noten. Rook een jointje met hem, of beter geef een snakie aan hem. En knoop gewoon een gesprekje met hem aan, of geef hem juist een toffe gadget voor op zijn scootmobiel in plaats van zijn versiersels vernielen. Heeft de stad veel meer aan. Frans is een held, en helden moeten we vereren in plaats van kleineren. Anders krijg je met ons te maken. Want wij houden van Frans.

https://www.youtube.com/watch?v=3Q3YVx6uc1g&feature=youtu.be

Psst, hier meer afleiding: