Oelinda de Vries na bizarre avond nieuwe nachtburgemeester van Groningen

 

Oelinda de Vries

Foto door Roos Velting

Als een voetballer die tijdens de WK-finale in zijn eigen goal scoort. De grond zakt weg, de verbijstering komt aan als stompen in het gezicht. Is het een grap, een fout, wat is er aan de hand? Oelinda de Vries is de verrassende winnaar van de nachtburgemeesterverkiezing, bel ik vlak voor de publieke bekendmaking door naar Dagblad van het Noorden. Even later gaat de ambstketting op het podium om de nek van Hubert Nauta.

Hubert heeft de meeste stemmen van het publiek in de zaal gekregen. Met daarachter Merlijn Poolman en Oelinda de Vries. Online heeft Merlijn veruit de meeste stemmen, met Hubert op een goede tweede plaats en Oelinda op de vierde plaats. Maar iedereen die meedoet, weet: de online stemmen zijn raadgevend. De stemmen in de zaal ook. Het belang van de stemmen is groot, maar niet doorslaggevend. De keuze is aan de jury.

Zo is het gecommuniceerd. Dat zijn de spelregels. De jury beslist. Daarbij wordt geleund op de stemmen, maar wel met de mogelijkheid om anders te kiezen. Bij een patstelling, twee tegen twee in de jury, vormen de stemmen het vijfde jurylid. Gedoodverfde kandidaten Hubert en Merlijn hebben allebei een goed verhaal, kennen allebei de nacht en hebben allebei een goed netwerk in Groningen. Toch heeft de jury niet voor Hubert of Merlijn gekozen.

In de jury zitten stakeholders van de nacht. Hans Singelenberg, voorzitter Koninklijke Horeca Noord Nederland, namens de horeca. Jack Heupenaar, Openbare Orde Team politie Groningen, namens de veiligheid van de nacht. Remko Wind, beroepsmuzikant, is er voor de muzikanten en Arjan Banach, fractievoorzitter van Student en Stad maakt de jury compleet namens de politiek en de studenten.

Na beraad heeft de jury unaniem gekozen voor Oelinda. Elk jurylid heeft zijn favoriete kandidaat afzonderlijk van elkaar op papier gezet en op elk papier pronkt de naam van Oelinda. Een dappere keuze omdat daarmee voorbij wordt gegaan aan de publieksstemmen. Die vrijheid heeft de jury maar dan moet er wel een goede argumentatie zijn. Helaas is die door alle hectiek van het moment ondergesneeuwd. De jury vindt Oelinda het meest integer overkomen van de drie topkandidaten in de peilingen. Oelinda is namelijke de enige zonder ander belang in de nacht.

Ze heeft geen kroeg, club of organisatie die in de nacht actief is en daarmee wordt een mogelijke dubbele pet voorkomen, denkt de jury. Verder heeft ze actief campagne gevoerd met bijvoorbeeld, als enige, een campagnefeest waar iedereen met haar in gesprek kon. Ook vindt de jury Oelinda passend bij de veelal jonge doelgroep van de nacht. “Ze spreekt de jongeren aan.” Sommigen noemen dat onervaren. Maar dat kan ook een voordeel zijn. Ze is onbevangen en stapt misschien in paden waar de ervaren kandidaten niet instappen. Nieuw elan kan verfrissend werken.

Verder vindt de jury dat Oelinda goede ideeën en focus heeft. Zo wil ze niet tornen aan de sluitingstijden maar wel zorgen voor meer leven in de brouwerij tussen 20:00 en 24:00 uur. En pleit ze voor damestoiletten op de Grote Markt. Kortom: Oelinda heeft de jury overtuigd, de jury heeft vervolgens gebruik gemaakt van haar mandaat om unaniem voor haar te kiezen en daarmee de publieksstemmen te negeren.

Persoonlijk houd ik van dappere keuzes. Van het onverwachte. Daar is moed voor nodig. Tegen de verwachting in. Net zoals Noorderslag heeft gedaan met New Wave. Maar dan moet de argumentatie wel goed zijn. Vooral het gegeven dat Oelinda geen enkel ander belang heeft dan de Groninger nacht heeft, is voor een groot deel doorslaggevend geweest voor de jury. Daarover kun je discussiëren, graag zelfs, betrokken reuring, maar de jury heeft besloten en zo is het.

Ondertussen wordt Oelinda persoonlijk aangevallen op sociale media. Dankzij alle commotie en de misser op het moment supreme, wat onze schuld is, krijgt zij een valse start. Die verdient ze niet. Die verdient Groningen niet. Oelinda barst van de ambities en is even in shock, want ga er maar aanstaan: niet winnen, toch winnen, collega-kandidaten terecht over de zeik over het verloop van de bekendmaking, collega-kandidaten over zeik omdat Oelinda niet goed genoeg zou zijn.

Iedereen mag over de zeik zijn. Richt je pijlen op ons. Wij hebben verzaakt ervoor te zorgen dat de unanieme beslissing van de jury op het podium een gevolg heeft gekregen. Daar kan Oelinda niets aan doen, maar het raakt haar wel, net zoals het Hubert raakt en alle betrokkenen van de nacht. Hier past niets meer dan nederige excuses, boetekleed en een hoop gevloek en getier over hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De komende periode gaat Oelinda op bezoek bij stakeholders van de nacht. Ze gaat praten met horeca, om tafel met organisaties, op bezoek bij de gemeente en burgemeester en een nacht mee op pad met de politie. Om haar netwerk te vergroten. Om duidelijk te krijgen hoe de belanghebbenden van de nacht willen dat zij de rol invult. Laten we haar daarin steunen. Want, net zoals al die andere kandidaten, heeft zij het beste voor met Groningen, maar slagen lukt alleen als je support krijgt.

En Groningen sorry, niet voor de keuze van de jury, wel voor het verloop van de bekendmaking. Kanonne, wat een schaamte. Terwijl we zo hard hebben gewerkt om er een succesvolle avond van te maken.  Omdat we het belangrijk vinden dat er een goede hoeder van de prachtige Groninger nacht is. En dan gebeurt dit. Ik ga weer onder de grond kruipen. Het evenement op Facebook hebben we offline gehaald omdat daar te veel nare reacties binnenkomen die op de persoon zijn gericht.

Door Willem Groeneveld

 

Psst, hier meer afleiding: