Officieel: Groningen heeft hoogste McDonald’s-dichtheid van grote steden in NL

De vijfde vestiging van McDonald’s in Stad is Tweede Kerstdag voor het eerst opengegaan. En geloof het of niet: daar stonden mensen voor in de rij.

Een kwartier voor de officiële opening staan de eerste gasten al voor de deur te wachten. Hongerig, en nieuwsgierig naar het grootste restaurant van McDonald’s in Stad, en de eerste met McCafé. Dat is de koffiezaak van McDonald’s die vooral zichtbaar is langs drukke snelwegen in het boet’nlaaaaaaaaaaaand.

Genoeg parkeerplek

Gaandeweg de eerste dag wordt het zo druk dat de zestig parkeerplekken van McDonald’s zelf niet afdoende zijn voor de toeloop. Gasten gebruiken daarom noodgedwongen de parkeerplekken van het naastgelegen Van der Valk-hotel. Is niet heel erg, er is ruimte genoeg daar bij de afslag Hoogkerk langs de A7.

Er zijn zelfs meer dan 1200 parkeerplekken in de directe omgeving vanwege P+R Hoogkerk. Nooit gezeik dus om de wagen kwijt te kunnen. En met 300 zitplaatsen in het restaurant is er bijkans altijd wel een tafeltje vrij. Het McCafé op de eerste etage biedt ook nog eens dik uitzicht over natuurgebied de Onlanden.

Stad in Drenthe

McDonald’s Ter Borch, zoals de vestiging in het echt heet, ligt trouwens net niet officieel in Stad. Dat stukje grond is van gemeente Tynaarlo en ligt zelfs in Drenthe. Maar Mc zit daar niet alleen vanwege de Drenthies, de patatbakker richt zich natuurlijk op al het verkeer van en naar Stad. Wat dat betreft is het de ideale spot.

Bijna dagelijks is daar namelijk fileleed. Een burgertje kan dat een stuk aangenamer maken. Maar het zijn niet alleen forensen waar McDonald’s zich op richt. Jongeren zijn ook een belangrijke doelgroep, volgens franchiseondernemer Willie de Groot. Hij bestiert ook McDonald’s aan het Hoendiep en die in de Herestraat.

Meeste McDonald’s per inwoner

Vooral het Herestraat-filiaal is op jongeren en studenten gericht. Niet zo gek in de jongste binnenstad van Nederland. En kennelijk ligt de fastfoodgigant zo goed bij de jonge doelgroep, dat Willie niet uitsluit dat er nog een zesde filiaal bijkomt in Stad. “Ik denk dat er wel een markt voor is”, verklaart de ondernemer tegen Dvhn.

Als dat doorgaat, wordt 050 met afstand de stad met de hoogste McDonald’s-dichtheid van de grote steden in Nederland. Nu al is Stad met één McDonald’s op 40.067 inwoners koploper van de zes grootste Nederlandse steden. Als er een zesde bij komt, wordt dat één Maccie op 33.385 Stadjers. Eat that. Of een cheeseburger.

Mc Donald's-dichtheid Nederland

Cijfers van Google – en net als bij Groningen vallen niet alle restaurants binnen de officiële gemeentegrenzen. 

Psst, hier meer afleiding: