Oh jawelll: plan voor hele zomer terras van 275 tafels op de Vismarkt

Vismarkt Stad

Als het zonnetje schijnt, knallen elf horecazaken elk zo’n 25 tafels voor hun deur om de Vismarkt te transformeren in een levendig borrelplein. Dat is het plan wat op dit moment bij de gemeente ligt.

Cappuvino, Huis de Beurs, Huize Maas, Pronk, Cantina Mexicana, het zijn slechts enkele van de horecazaken die achter het plan zitten. En ook veel winkels aan de Vismarkt zouden pal achter het idee voor zo’n borrelspot staan.

Pleinfunctie

“We willen de Vismarkt z’n pleinfunctie terug geven, zeven dagen in de week als het weer meezit”, zegt een van de ondernemers. “Groningen lijkt dan een beetje op Maastricht.”

Op marktdagen zou het ‘überterras’ dan opgebouwd worden zodra de markt ingepakt en opgeruimd is. Eerst eem boodschappen halen bij de kraampjes, dan rustig een pilsie plus hap pakken op het terras. Lekker man.

Tenminste, als het fuifje doorgaat. Een dezer dagen neemt de gemeente daar een beslissing over. Fingers crossed dus.

De Groningse Zomer

Wij zeggen in ieder geval ‘DOEN!’ Het plan sluit namelijk naadloos aan bij de verse campagne ‘De Groningse Zomer’, een samenwerking tussen de gemeente en Marketing Groningen om toeristen uit eigen land richting Stad te lokken.

Bijvoorbeeld met De Suikertuin, een nieuw evenementengebiedje op het Suikerunieterrein, inclusief reuzenradrestaurant, drive-in bios en meer. Maar wat die Groningse Zomer exact inhoudt, daar geeft de gemeente nog geen duidelijkheid over. Woordvoerder Peter Steinfort: “Er wordt druk gewerkt aan de invulling ervan.”

Terras Stadspark

Wel is duidelijk dat een grote pop-up terras in het Stadspark daar ook onderdeel van is. Echter stuit het initiatief van het Amsterdamse evenementenbureau 4PM veel lokale horeca-ondernemers tegen de borst. Elke klant op het terras van de Amsterdammers, is er eentje minder op een zitspot van een Groningse ondernemer. Zo simpel is het.

Maar voorlopig staat het pop-up idee in het Stadspark gelukkig op losse schroeven. “Oorspronkelijk zouden we per 1 juni kunnen beginnen en dan de gehele zomerperiode”, zegt Philip Hes van 4PM. “Toen werd het per 1 juli, maar het is nu nog steeds niet definitief”.

Voor Groningers door Groningers

Wat ons betreft blijft dat zo. De Groningse Zomer… Het zit ‘m al in de naam, niet waar? Groningse. Een dikke borrelspot op de Vismarkt voor Groningers door Groningers past daar volgens ons veel beter bij. Ja toch? Niet dan? Zeker wel.

Wat vind jij: moet het dikke terras op de Vismarkt er komen, of niet? Laat het weten in de comments op Facebook.