Omnomnom: op Gastronomie Festival proef je zaterdag weer ’t beste van Stad & Ommeland. Ook voor wie wat minder te besteden heeft

Het is makkelijk met superlatieven strooien wanneer het over eten gaat, maar wie voor door coronalockdowns gedomineerde jaren op de eerste editie van Gastronomie Festival is geweest zal ze niet schuwen. Zaterdag 17 september is het eindelijk weer zover: de beste culinaire hapjes en streekproducten zijn de sterren op het Suikerunieterrein bij EM2. En daar wordt zelfs rekening gehouden met de liefhebbers die wat minder te besteden hebben.

Gastronomie is meer dan een foodfestival. Het is een ontdekkingstocht van restaurants en ondernemers uit het Noorden die je kennis laten maken met de lekkerste gerechten en dranken. Van wijnen tot taco’s en van speciaalbier tot soulfood.

Duurzame snacks

De organisatoren van het festival merken dat er in een paar jaar tijd wel iets veranderd is. “Nadat we drie jaar geleden de eerste grote indooreditie hebben georganiseerd is een festival organiseren in deze tijd (na corona) en in een veranderende horecamarkt een echte uitdaging,” laten ze weten.

“We hebben voor deze editie de keuze gemaakt het wat kleinschaliger op te zetten en daarbij een nieuwe locatie gekozen: namelijk EM2 Groningen. Wij kijken daarbij ook naar de toekomst van het festival omdat we nog diverse onderdelen willen toevoegen.”

Maar dat maakt de editie van dit weekend niet minder interessant. Ontdek bijvoorbeeld de duurzame snacks van De Graanpubliek zoals een groentewrap gevuld met boerenoesterzwammen en vegan knoflooksaus, of Groningse patat met schil gefrituurd in duurzame frituurolie.

Marco Agema werkt voor de Graanrepubliek waar hij verantwoordelijk is voor duurzame snacks en waarbij hij het concept ‘Snackbar van de Toekomst‘ verder doorontwikkeld. Op Gastronomie Festival presenteert hij een keur aan ‘bewuste’ snacks.

Lokale tophoreca

Of neem een kijkje in de keuken van restaurant Once, gloedjenieuw in Stad. Hier ontdek je echte authentieke Mexicaanse smaken en gerechten naar grootmoeders recept. Hun taco’s schijnen een stukje Mexiaans paradijs in Grunn te zijn.

Verder proef je onder andere Baxbier, Florentin, Imono en Soulfood Mama. Veel lokale tophoreca dus. Speciaal voor bezoekers met een kleinere beurs is met alle deelnemers afgesproken in ieder geval één drankje of hapje voor één consumptiemunt aan te bieden. Na het eten is er ruimte voor een move op de dansvloer.

Een ticket inclusief twee consumptiemunten kost je 22,75 euro (inclusief admikosten). Maar dan heb je dus sowieso twee gerechten te pakken. De deuren op het Suikerunieterrein zijn van 15:00 tot 22:00 uur los. Klikkerdeklik voor tickets. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis en voor hun is een speciale ‘area’ met onder meer een silent disco.

Psst, hier meer afleiding: