Omwonenden kopen natuurgebied in Onlanden voordat een investeerder ermee vandoor gaat. “Beste bescherming voor het gebied”

De Monniksgier (heel zeldzaam) boven de Onlanden – foto van Natuurmonumenten

Onder Stad ligt een van de mooiste natuurgebieden van het Noorden: De Onlanden. Prachtig ingeklemd tussen het Paterswoldsemeer, Leekstermeer en het Hunzedal. Ooit aangelegd als waterberging voor als er te veel regen valt en Stad natte voeten dreigt te krijgen en uitgegroeid tot een moerasachtig gebied waar flora en fauna floreren. Zo worden regelmatig erg bijzonder vogels gespot in de Onlanden.

Mooi stukkie natuur dus. Daar moeten we zuinig op zijn. Vooral op de ecozone in het gebied, daar mogen mensen niet komen zodat dieren en planten er in alle rust kunnen leven. Dat vinden de bewoners van Ter Borch, de woonwijk tussen het Paterswoldsemeer en De Onlanden ook. De Eelderwoldenaren (eigenlijk zit het gewoon tegen Stad aan) hoorden dat de overeenkomst met Natuurmonumenten, de partij die nu nog verantwoordelijk is voor het betreffende gebied van 21 hectare afliep, en wilden voorkomen dat het belangrijke stuk groen in handen van een projectontwikkelaar viel.

Beste bescherming die je kunt hebben

Dus besloten ze gezamenlijk het gebied te kopen. Alle 21 hectare. Om het vooral zo te laten zoals het nu is. “We voelen ons betrokken en willen dat de rust wordt bewaard in het gebied”, vertelt Wim Hoving tegen RTV Drenthe.

Wethouder RenĂ© Kraaijenbrink van de gemeente Tynaarlo, waar het gebied onder valt, is blij met de actie van de omwonenden. “Als deze groep inwoners niet was opgestaan, dan was het waarschijnlijk openbaar verkocht aan de hoogste bieder”, vertelt hij aan RTV Drenthe. “Dat omwonenden het gebied nu hebben gekocht is de beste bescherming van een natuurgebied die je kunt hebben, meent hij.”

Veel mensen hebben geld bijgelegd

Het is niet bekend voor welk bedrag de omwonenden, verenigd in Stichting Natuurbehoud Ecozone Eelderwolde, hebben betaald voor het gebied. “Dat kan ik ook niet vertellen”, aldus Wim. “Wat ik wel kan vertellen is dat we de handen ineen hebben geslagen, gekeken of we de gelden bij elkaar konden krijgen en dat was eigenlijk binnen de kortste keren geregeld. Veel mensen hebben geld bijgelegd.”

Lees meer op RTV Drenthe

Psst, hier meer afleiding: