Ontgroeningen verbieden? Poppema, bedenk goed wat je doet

Sikkom eierbalEerst de aanranding tijdens de ontgroening, daarna de bangalijst van huize Tabu en als klap op de vuurpijl de mishandeling van een feut gedurende de kennismakingstijd van Vindicat.

BAM! Links, rechts, opstoot en zelfs de reus der reuzen, het Groninger corps, wankelt. Hoeveel mediaklappen kun je opvangen is de vraag. Antwoord: niet meer dan drie blijkbaar. Want scheidsrechter Bussemakers zwaait naar de Vindi-hoek. De wedstrijd lijkt voorbij.

Ontgroeningen verbieden

Maar nee, de RUG denkt daar anders over. Poppema heeft met oud-Vindicatleden gesproken. Ook zij veroordelen wat er is gebeurd en geven aan zich te schamen. “De gebeurtenissen hebben een grote impact op de universiteit.”

Wat de baas van Rijksuniversiteit Groningen betreft, is de era van de ontgroeningen afgelopen. Zomaar binnen een week lijken de mores en tradities van het eerder onaantastbaar lijkende fort te beven zoals Slochteren. De media blijft boren en de grond onder de oudste vereniging begeeft het beetje bij beetje.

Stadscultuur

Dan valt het kwartje bij ons. Bangalijst verwerpelijk? Zeker weten. Iemand mishandelen en dan zelf beoordelen wat de gevolgen zijn, belachelijk? Natuurlijk. Een eeuwen oude traditie in Stad hiervan de kop laten kosten? Nee, natuurlijk niet!

Hoe jammer zou het zijn om de jaarlijkse foto’s bij de feuten bestorming van Bourtange te missen. Of de honderden studenten die in hun stinkende kleren vrijwillig de stad schoonmaken. Laten we niet de ludieke acties vergeten van verklede leden in spe die een lach toveren op gezichten van Stadjers. Dit alles maakt deel uit van het palet dat Groningen kleurt. Net zoals de FC en de eierballen.

Sociale controle

Het grootste probleem bij Vindicat en vergelijkbare verenigingen is de gesloten aard, de logische onkunde van het bestuur (rector Derksen is 22 jaar for fuck’s sake!) en het hierdoor resulterende angstgedrag in de communicatie naar buiten toe. Fouten kun je maken, maar er gelijk voor onthoofd worden, dat gaat zelfs bij Sikkom te ver.

De RUG reageert bijna net zo bang als het corps zelf. Media aandacht erop? Oh nee, we moeten NU ingrijpen. Logisch, maar pak ze aan waar het rot is: de sociale controle. Waar een gesloten gemeenschap is, daar gelden zelfopgelegde regels. Elkaar in de ballen graaien onder douche na voetbal, nieuwe leden naakt laten rondrennen voor hun rugby das en ga zo maar door.

Poppema, bedenk goed wat je doet

Laat de gebeurtenissen van afgelopen tijd een lesje voor alle gesloten verenigingen zijn. Rellen als deze zorgen ervoor dat leden elkaar gaan aanspreken op wangedrag. Ze willen tenslotte dat hun vereniging blijft voortbestaan. Het afschaffen van een belangrijk deel van de studentencultuur is niet de oplossing.

Want laten we eerlijk zijn. Stel dat het vieren van je verjaardag zou worden verboden door de overheid, denk je nou echt dat niemand het meer viert. Natuurlijk wel. Alleen dan in het geheim en dat gaat pas echt los. Zonder controle geen grenzen. Dat maakt ons bang.

Door: Teo Lazarov

Psst, hier meer afleiding: