Ontmoet Soxx: de koning van de Appie aan de Nieuwe Ebbingestraat

De avonturen van Nemo op en rond de Vismarkt zijn inmiddels wel bekend. Maar er zijn nog veel meer katers in Groningen die opvallen, zoals Soxx. Hij is de koning van de Appie aan de Nieuwe Ebbingestraat.

Elke dag komt Soxx even buurten bij de grootgrutter. Dat begon een hele tijd geleden toen hij een keer binnen kwam schuilen tegen de regen. “Nog steeds gaat hij pal bij de ingang zitten als het regent,” vertelt een van de supermarktmedewerkers liefdevol of de kat. “Maar tegenwoordig is hij een stuk brutaler en komt hij steeds verder de winkel in.”

Daniëlle Trippenzee met Soks

Daniëlle Trippenzee met Soxx

Soxx wordt steeds brutaler

Dat is niet de bedoeling, want je wilt niet dat een kat snuffelt aan versgebakken broodjes of eem een pakje ham verorbert. Daarom is afgesproken dat de kat niet verder mag dan het begin van de winkel. Dat wil zeggen: de ingang en de omgeving van de balie. Soxx houdt zich daar wonderbaarlijk goed aan en sterker: het gedeelte in de winkel is echt zijn territorium geworden.

Met als gevolg dat hij steeds dapperder doet. “Vroeger vond ik hem wel lief, nu is hij heel brutaal. Hij springt overal op. Sommige klanten vinden het niet zo leuk, maar de meeste wel,” vertel een collega vanachter de balie, terwijl ze Soxx er vanaf jaagt. Per medewerker verschilt de omgang met de kat. De één vindt hem meer irritant dan lief, en de andere vertroeteld hem.

Soxx is van studentenhuis en de Appie

“Bij een aantal collega’s mag hij op de balie zitten. Hij zit ook vaak op de pinautomaat. Daar had een klant laatst zelfs speciaal een doos voor hem neergezet met daarop: ‘Troon van koning Soxx’,” vertelt de medewerkster. Het valt haar op dat Soxx steeds dikker wordt. “Er zijn klanten die regelmatig wat lekkers voor hem kopen, en we verdenken ook dat een collega hem stiekem voert.”

Reden voor de verdenking is de openlijke liefde die Soxx uit als de bewuste medewerker er is. De band tussen hen is verdacht innig. “Hij komt het liefst als zij er is,” weten de collega’s. Ze weten ook waar Soxx vandaan komt. “Van het studentenhuis boven de supermarkt. De studenten hebben hem de naam Soxx gegeven vanwege zijn witte pootjes. Maar of hij daar nog vaak is?

Soxx in zijn doos 222

Soxx in zijn kasteel – foto van Tim Wikkeling

Vaste klant

“Hij zit heel vaak ’s ochtends al voor de deur als de eerste collega komt om de winkel te openen,” weet de medewerkster. “Hij probeert ook weleens bij de makelaardij naast ons naar binnen te gaan, maar daar is hij niet welkom.” Waarschijnlijk trekt Soxx in de avonduren weer naar het studentenhuis. Geef hem eens ongelijk, tegen die tijd barst vaak de gezelligheid in studentenhuizen los.

Omdat er meerdere katten in Groningen rondlopen die niet van één baasje zijn, maar van een compleet studentenhuis, van een hele buurt, van alle studenten aan de RUG of van winkels en hun klanten, willen we vaker een verhaal pennen over BGK’ers. Ken je een Bekende Groninger Kat, tip ons. En wij zoeken hem (of haar als het een poes is) op om het verhaal achter de kat op te schrijven.

Update: rest in peace, Soxx

Tot ons grote verdriet is Soxx overleden. Dinsdag 19 december is hij betrokken geraakt bij een verkeersongeval en helaas heeft de koning van de Ebbinge het niet overleefd. Wat blijft, zijn de foto’s en mooie herinneringen.

Psst, hier meer afleiding: