‘Ontsnapte’ papegaai blijkt Gaia, de freeflight ara die zichzelf uitlaat

Eerder deze week verscheen er een video op Twitter van een papegaai in de omgeving Kardinge. Het beestje zou ontsnapt zijn en her en der gesprekjes met mensen aan te knopen. Maar wat blijkt? De vogel was verre van verdwaald.

“Is iemand in Groningen zijn papegaai kwijt?”, vroeg Beau Oldenburg zich een paar dagen geleden af op Twitter. Zij knalde een video online, waarin het kleurige vogeldier hem keihard chillt op een verkeersbord aan de Pop Dijkemaweg in 050.

Beau nam contact op met de dierenambulance, maar die slaagde er niet in om de ara te vangen. “Er werd aangegeven dat ze niet zulke grote netten hadden en dat de papegaai waarschijnlijk alleen naar zijn eigenaar komt gevlogen”, aldus de Groningse op Twitter.

Gaia

Wij een stukkie op Facebook knallen en ja hoor, de verhalen van lui die de papegaai hebben gespot druppelen binnen. Het beest zou zelfs passanten actief aanspreken. Van een simpel “hallo!’ tot complete volzinnen.

Echter blijkt nu dat de praatgrage ara helemaal niet ontsnapt of verdwaald was. “Dit is een getrainde papegaai genaamd Gaia”, weet iemand ons te vertellen. Zijn baasje woont sinds kort in Groningen en het beest laat zichzelf uit. Eem een rondje Stad en de knaap vliegt weer rustig huiswaarts, naar het schijnt.

Freeflight ara

Ook een ambulancemedewerker weet inmiddels meer over het beest. “Dit is geen ontsnapt huisdier. Het is een getrainde freeflight ara”, zegt ze vandaag tegen RTV Noord. Free flight-vogels zijn zo getraind dat ze los kunnen vliegen in de buiten lucht, om daarna gewoon weer braaf richting casa te koersen.

Kortom, zie je Gaia? No worries. Die maakt gewoon een ommetje. En soms hoort daar een pauze bij, zodat ‘ie zich kan oriĆ«nteren.