OOG-held Wesley Ferwerda genomineerd voor Omroepvrijwilliger van het Jaar, maar kan door spierziekte steeds minder

Wesley Ferwerda

Hij had wel door dat anderen af en toe raar naar hem keken. Iemand in een rolstoel op de perstribune bij Donar of Lycurgus was dan ook geen alledaags tafereel. OOG-vrijwilliger Wesley Ferwerda (26) is zich uiteraard bewust van zijn rolstoel. Maar wat anderen bijzonder vinden is voor Wesley heel normaal. Zijn collega’s hebben hem nu unaniem voorgedragen voor de titel ‘Omroepvrijwilliger van het Jaar.’

Wesley is nog maar zes jaar oud als bij hem de progressieve spierziekte Duchenne wordt geconstateerd. “Schrik niet wanneer je het gaat opzoeken,” zegt Wesley in het Skype-gesprek dat ik met hem heb. Vanwege corona videobellen we met elkaar. “Want een longontsteking of corona kan zeer ernstige gevolgen voor mij hebben.” De ziekte van Duchenne is een ingrijpende spierziekte, waarbij de spieren langzaam hun kracht verliezen. Uiteindelijk worden ook de ademhalingsspieren en het hart aangetast. De ziekte van Duchenne komt voornamelijk bij jongens voor. De levensverwachting is laag, slechts bij uitzondering worden mensen met Duchenne ouder dan veertig jaar.

Sportjournalistiek

“De doktoren vertelden mij dat ik niet ouder dan zestien zou worden. En op mijn twaalfde zat ik al in een rolstoel. Daarvoor voetbalde ik bij Kids United. Toen dat niet meer kon besloot ik dat ik in plaats van sporten me maar op de sportjournalistiek moest storten.” Het enthousiasme en de heldere blik in de ogen van de drijvende kracht achter OOG Sport zijn mooi op te zien. Maar er is ook vastberadenheid. Wesley is al met zijn tweede HBO-studie bezig. Een juridische, ‘zodat ik straks mensen kan helpen die aanlopen tegen de complexiteit van onze maatschappij’.

Johan Cruijff

Directeur Evert Janse steekt de waardering voor ‘zijn’ vrijwilliger ook niet onder stoelen of banken: “Je hebt een Johan Cruijff, schaker Bobby Fisher, dat soort sporthelden, maar Wesley hoort daar voor mij ook gewoon bij. Zijn wilskracht is ongelooflijk. Hij haalt alles uit zijn mogelijk kortere leven en ik ben echt fan van hem.” De stadsomroep, een echte kweekvijver voor talent, kent zo’n 150 vrijwilligers. “Het is een gegeven dat Wesley fysiek achteruit gaat, maar hij stuurt gewoon een team van zo’n vijftien vrijwilligers bij OOG Sport aan.”

Spiegel

Maar Wesley blijkt meer dan een regelneef. “Toen hij jaren geleden zijn opleiding op het ROC voltooide schreef hij een rapport over mij waarin mijn managementkwaliteiten tegen het licht werden gehouden. Hij heeft mij toen een positief kritische spiegel voorgehouden zonder moralistisch te zijn,” vertelt Evert. “Voor mij is hij een held. En alles wat ik kan doen om in dit specifieke geval ervoor te zorgen dat hij alle stemmen krijgt die hij verdient werk ik graag aan mee.”

De politiek in

Mooie woorden van de omroepdirecteur over Wesley. Als ik hem vraag hoe hij over de toekomst denkt zegt de trotse Groninger dat ‘hij niet weet waar het schip strandt’. Maar het leven wordt steeds moeilijker. “Drie jaar geleden kon ik mijn jas nog zelf aan doen. Nu niet meer. Natuurlijk heb ik dromen en ambities. Maar ik ben ook realistisch. Die rolstoel is er en gaat niet meer weg. Maar het is niet wie ik ben. Naar Donar gaan om verslag te doen lukt niet meer. Maar wanneer ik klaar ben met mijn opleiding wil ik misschien nog wel de politiek in. Of een sociaal juridisch adviesbureau beginnen.”

OOG-familie

Ondertussen hoort Wesley al sinds 2013 bij de OOG-familie (‘want dat is het’) en daar zal voorlopig niets aan veranderen. “Wel steeds meer op de achtergrond.” De meeste mensen met Duchenne liggen op hun twintigste al aan de beademing, Wesley oogt echter opgewekt en vol energie. En nog altijd neemt hij het voortouw binnen zijn afdeling en is hij verantwoordelijk voor de planning. “Je doet het met elkaar. Ik ben ontzettend trots op mijn collega’s. Deze nominatie is ook voor hun.”

Stemmen!

Uiteraard hoopt Wesley dat het niet bij een nominatie blijft, maar dat hij ook daadwerkelijk ‘Omroepvrijwilliger van het Jaar’ wordt. Laten ‘we’ hem daarbij helpen door massaal op hem te stemmen! Vanwege de lockdown en diverse competitiestops is OOG Sport iedere zondagmiddag momenteel slechts een uurtje te beluisteren. Tussen 16:00 en 17:00 kun je via popup-radio of 106.6 FM (ether) luisteren naar het programma van Wesley.

Psst, hier meer afleiding: